Pedofili više neće moći izbjeći upis u registar

215

Neki od pravosnažno osuđenih pedofila iz Srpske su do sada uspijevali pronaći nedorečenosti u zakonu kako ne bi bili upisani u Posebni registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, ali im to više neće polaziti za rukom.

Ukratko, to je suština donošenja Prijedloga zakona koja se odnosi na ovaj registar, a koji je nedavno utvrdila Vlada Srpske.

Gordana Rajić, ombudsman za djecu Republike Srpske, u izjavi za “Nezavisne novine” naglašava da će sada širi krug osuđenih lica biti obuhvaćen i upisan u registar, tako da će značajno biti unaprijeđena zaštita djece od ovog oblika zlostavljanja.

Dodaje da su aktivno učestvovali u izmjenama zakona koji se odnosi na ovaj registar, te ističe da je dosadašnjim propisima regulisano da se u registar upisuju lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

“Ono što je problem u praksi jeste da postoje i lica koja su ta djela učinila po drugim važećim zakonima, a koja se vode u kaznenoj evidenciji kod nadležnih organa Republike Srpske, pa tako imamo lice koje je državljanin Republike Srpske i upisano je u našu kaznenu evidenciju, a osuđeno je, recimo, po Krivičnom zakonu BiH ili Krivičnom zakoniku FBiH ili lica koja u Srpskoj imaju prijavljeno prebivalište ili boravište, a ne vode se u kaznenoj evidenciji”, rekla je Rajićeva.

To su, dodaje, stvari koje su išle u prilog tim licima da mijenjaju mjesto prebivališta i tako izbjegavaju da uopšte budu upisana u registar, a i kada su upisana, izbjegavaju obavezu javljanja u smislu promjene prebivališta.

“U kaznenoj evidenciji imate i lica koja su upisana, a nisu osuđena po Krivičnom zakoniku Republike Srpske, a imate i lica koja u Republici Srpskoj imaju prijavljeno prebivalište ili boravište, a ne vode se u kaznenoj evidenciji. Da bi svi oni bili obuhvaćeni, išlo se na donošenje novog zakona, kako se ne bi ostavljalo prostora da zloupotrebljavaju dosadašnje zakonske odredbe”, ističe Rajićeva za “Nezavisne novine”.

Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske, rekao je da ovaj zakon u formi prijedloga ide na narednu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva su za “Nezavisne novine” juče rekli da ovaj prijedlog zakona, po hitnom postupku, uređuje Posebni registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, propisuje koja lica i koji lični podaci se upisuju u registar, nadležni organ za vođenje registra te način čuvanja i davanja na korištenje podataka iz registra.

Kako, između ostalog, navode, ukazala se i potreba da se u zakonu pojasne norme koje se odnose na pojam “mjesto stanovanja”, što stvara određene zloupotrebe za lica koja se u registru vode, a izbjegavaju obaveze utvrđene ovim zakonom na način da kao mjesto stanovanja prijavljuju granične opštine u Federaciji.

U registar se upisuju brojni podaci o ovim osuđenicima, kao što su, između ostalog, prezime i ime, prethodno prezime i ime (ukoliko ga je bilo), a za udate i djevojačko prezime, nadimak i lažno ime (ako ih ima), datum rođenja, prezime i ime roditelja i djevojačko prezime majke.

Upisuju se tu i podaci o zaposlenju, podaci značajni za fizičko prepoznavanje osuđenog uz njegovu fotografiju u vrijeme stupanja na izdržavanje kazne i u vrijeme izlaska iz ustanove itd. Registar sadrži i DNK profil osuđenog, datum stupanja na izdržavanje zatvora, datum otpuštanja itd.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!