djeca-silovanje-seks-papa joanikije
djeca-silovanje-seks-papa joanikije
Pokojni papa Jovan Pavle Drugi znao je, još dok je bio kardinal u Poljskoj, za zlostavljanje djece u poljskoj katoličkoj crkvi godinama prije nego što je postao poglavar Rimokatoličke crkve i pomogao je da se to prikrije, objavio je portal Frans 24, pozivajući se na privatnu televiziju TVN.

Kardinal Karolj Vojtila bio je upoznat o slučajevima pedofilije u Poljskoj katoličkoj crkvi prije nego što je 1978. bio izabran za papu, objavio je ta poljski kanal lTVN.

Kao kardinal i biskup Krakova Vojtila je znao za slučajeve pedofilije koje su počinili sveštenici u njegovoj dijecezi, pa ih je premještao od župe do župe, jednog čak u Australiju, kako bi izbjegao skandal, navodi autor istrage Mihal Gutovski.

Za sveštenika koga je poslao u Austriju, budući papa je u pismu preporuke bečkom kardinalu Francu Kenigu izostavio optužbe za pedofiliju.

Prema izvještaju AFP, Gutovski je u okviru istrage razgovarao sa žrtvama sveštenika-pedofila i njihovim srodnicima i zaposlenima u biskupiji.

Gutovski citira i dokumente nekadašnje komunističke tajne policije SB i rijetke dokumente Crkve kojima je imao pristup.

On tvrdi da je krakovska nadbiskupija odbila da mu odobri pristup arhivi, a Francuska agencija ističe kako to nije privi put da je Poljska crkva odbila da omogući uvid u tražene dokumente, čak ni kad su to zatražila pravosudna tijela ili komisije koje su zadužene za istragu slučajeva pedofilije.

Jedan od svjedoka događaja, koji je govorio uz uslov da bude neimenovan, potvrdio je da je lično obavijestio tadašnjeg kardinala Vojtilu o slučajevima pedofilije koje je počinio sveštenik 1973. godine.

“Vojtila je najpre htio da bude siguran da to nije laž. Zatražio je da o tome nikome ne govorim i rekao da će se on za to pobrinuti”, rekao je taj svjedok, tvrdeći da ga je kardinal jasno pitao može li se afera zataškati.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!