Ponovo predložen zakon o ukidanju sezonskog računanja vremena

140

Grupa od 12 američkih senatora ponovo je predložila zakon kojim bi se ljetnje računanje vremena u SAD učinilo trajnim.

Kako podsjeća Rojters, Senat je u martu 2022. godine jednoglasno izglasao da se u SAD okonča pomjeranje sata dva puta godišnje.

Međutim, taj zakon nije prošao glasanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa, jer kongresmeni nisu mogli da se saglase oko toga da li će zadržati zimsko ili ljetnje računanje vremena.

Novi prijedlog dobio je podršku senatora kako iz Republikanske, tako i iz Demokratske stranke. Senator sa Floride Marko Rubio, koji stoji iza predloženog zakona, ocijenio je da je ritual promjene sata “glup” i zastario, prenosi Tanjug.

U Predstavničkom domu sličan zakon predložio je kongresmen Vern Bjukenen, takođe sa Floride, koji je ocijenio da ukidanje sezonskog računanja vremena donosi ogromne zdravstvene i ekonomske koristi.

TV mreža ABC ističe da takva ideja ima značajnu popularnost u SAD. Anketa Univerziteta Monmaut sprovedena prošle godine pokazala je da 61 odsto Amerikanaca želi ukidanje sezonskog pomjeranja sata.

Isto istraživanje pokazalo je da 44 odsto Amerikanaca želi da ljetnje računanje vremena postane trajno, dok 13 odsto želi da se standardno (zimsko) vrijeme zadrži cijele godine.

Američki mediji ukazuju da podrška ukidanju pomeranja sata dva puta godišnje dolazi od onih koji kažu da će time biti smanjena potrošnja struje, ublažena sezonska depresija i otklonjen porast saobraćajnih nesreća koje se tipično događaju u vreme pomjeranja sata.

Oni koji se zalažu za zadržavanje postojećeg stanja kažu da će ukidanjem sezonskog pomeranja vremena milioni školske djece zimi kretati na časove po mraku.

Ljetnje računanje vremena u SAD uvedeno je 1960-ih godina, a ove godine počinje 12. marta i traje do 5. novembra.

Od 2015. godine oko 30 američkih država donijelo je zakone o ukidanju sezonskog pomjeranja sata.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!