Malo ko razmišlja o osiguranju nekretnina

85
Slike razorenih zgrada i kuća koje ovih dana stižu iz Turske i Sirije nisu podstakle građane Srpske da svoju imovinu osiguraju od zemljotresa, navode u osiguravajućim društvima.

Kažu da je posljednjih dana postalo jasno kakve posljedice zemljotres veće jačine može da izazove, naročito u trusnim područjima. Međutim, dodaju, i dalje je malo onih koji su spremni da izdvoje dodatni novac da bi se zaštitili, naglašavajući da je najskuplje biti neosiguran.

Kako su objasnili u osiguravajućim kućama, osiguranje nekretnine od zemljotresa spada u dodatni rizik, koji zainteresovani mogu ugovoriti ukoliko imaju obavezni paket ugovorenih osiguranja za stambene jedinice.

Predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava RS i generalni direktor “Dunav osiguranja” Bojan Popović kaže da je za miran san u domu vrijednom oko 100.000 maraka godišnje potrebno izdvojiti od 20 maraka pa dalje.

Ističe da je osiguranje spas u slučajevima prirodnih katastrofa, jer državna ili međunarodna pomoć ne mogu stoprocentno da vrate izgubljeno.

– Dešavanja u Turskoj i Siriji trebalo bi da budu jasna poruka vlasnicima nekretnina u Srpskoj da počnu da razmišljaju o zaštiti svoje imovine, međutim to se ne dešava – kazao je Popović.

Naglasio je da je teško doprijeti do svijesti građana da zaštite imovinu, ističući da ne znači da su nekretnine, koje su osigurane od požara ili nekih drugih opasnosti, pokrivene i od rizika zemljotresa.

– U pitanju je dodatni dopunski rizik po polisi i kao takav se posebno ugovara – kazao je Popović i naveo dva primjera iz Nevesinja gdje su vlasnici objekata oštećenih u zemljotresu dobili novac od osiguranja koje su uplaćivali, što im je i te kako pomoglo u sanaciji.

I u “Triglav osiguranju” ističu da nemili događaji iz Turske i Sirije nisu podstakli stanovnike Srpske da zaštite imovinu od zemljotresa.

– Stanovnici se za zaštitu imovine počnu interesovati tek onda kad ispod sebe osjete podrhtavanje tla. Na primjer, kada se desio zemljotres u Petrinji, koji se osjetio i u Banjaluci, stanovnici su počeli da zovu i interesuju se za polise. Međutim, od njih stotinu možda je petoro osiguralo imovinu od zemljotresa – kazali su u ovom osiguravajućem društvu.

S druge strane u “Viner osiguranju” ističu da posljednjih dana imaju povećan broj poziva građana koji se raspituju o osiguranju imovine od zemljotresa. Dodali su da je za nekretninu od 100.000 KM na godišnjem nivou potrebno izdvojiti 62 marke, dok se stvari iz domaćinstva mogu naknadno osigurati.

U “Unika osiguranju” ističu da je ovaj rizik kod njih uključen samo u vidu dodatnog pokrića za korporativne klijente te da trenutno nije u ponudi fizičkim licima.

– To nisu zahtjevi koje dobijamo svakodnevno. Riječ o specifičnim polisama osiguranja – kazali su u “Unika osiguranju”.

Procenti

Prema podacima iz prošle godine u Republici Srpskoj bilo je osigurano tek četiri odsto stambenih objekata. Procenat osiguranja objekata od zemljotresa kretao se oko jedan odsto.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!