Šokantno otkriće: Pandemiju Covid-19 izazvalo curenje virusa iz laboratorije?

326

Američko Ministarstvo energetike zaključilo je da je pandemija virusa korona najvjerovatnije nastala zbog curenja virusa iz kineske laboratorije, navodi se u povjerljivom obavještajnom izvještaju koji je ekskluzivno prenio “Wall Street Jorunal.

Američki list piše da je promjena u stavu američkog ministarstva, koje prethodno nije imalo jasan stav o tome kako se virus pojavio i proširio populacijom, zabilježena u ažuriranim dokumentima Kancelarije Avril Hajns, direktora Nacionalne obavještajne službe.

U novom izvješaju, koji je dostavljen Bijeloj kući i ključnim članovima Kongresa, navodi se da su različiti dijelovi obavještajne zajednice došli do različitih procjena o porijeklu pandemije.

Ministarstvo energetike sada se pridružilo Federalnom istražnom birou (FBI) u stavu da se virus vjerovatno proširio nesrećom u kineskoj laboratoriji.

Četiri druge agencije, zajedno sa Nacionalnom obavještajnom komisijom, i dalje smatraju da je to vjerovatno rezultat prirodnog prenosa, a dvije su neodlučne.

Zaključak Ministarstva energetike rezultat je novih obavještajnih podataka i značajan je jer agencija ima značajnu naučnu stručnost i nadzire mrežu američkih nacionalnih laboratorija, od kojih neki sprovode napredna biološka istraživanja.

“Odjeljenje za energetiku donijelo je svoju procjenu sa niskom dozom pouzdanosti”, kažu sagovornici “Wall Street Journala” koji su pročitali povjerljiv izvještaj.

FBI je prethodno došao do zaključka da je pandemija vjerovatno rezultat curenja virusa iz laboratorije 2021. godine sa “umjerenom dozom pouzdanosti” i još uvijek ostaje pri tom stavu.

Američki zvaničnici odbili su da daju detalje o najnovijim obavještajnim podacima i analizama koje su navele Ministarstvo energetike da promijeni svoj stav.

Oni navode da Odjeljenje za energetiku i FBI iz različitih razloga došli do zaključka da je nenamjerno curenje virusa iz laboratorije najvjerojatniji uzrok pandemije.

Ažurirani dokument naglašava kako obavještajni službenici još slažu dijelove o tome kako se kovid-19 pojavio.

Prema novom izvještaju, Nacionalni obavještajni savjet, koje provodi dugoročnu stratešku analizu, i četiri agencije, još sa “niskom dozom pouzdanosti” procjenjuju da je virus nastao prirodnim prenosom sa zaražene životinje.

Dvije agencije su neodlučne, ali sigurne da virus korona nije kinesko biološko oružje.

“Centralna obavještajna agencija i još jedna agencija ostaju neodlučne između teorije o curenju virusa iz laboratorije i prirodnom prenosu”, rekli su ljudi koji su pročitali povjerljivi izvještaj.

Oni navode da je, uprkos različitim analizama agencija, ažuriranje ponovo potvrdilo postojeći konsenzus između njih da kovid-19 nije rezultat kineskog programa biološkog oružja, prenosi Srna.

Ažuriranje, koje ima manje od pet stranica, nije zatražio Kongres. Ali kongresmeni, posebno republikanci u Predstavničkom domu i Senatu, provode vlastite istrage o porijeku pandemije i vrše pritisak na administraciju Dozefa Bajdena, američkog predsjednika, i obavještajnu zajednicu za više informacija.

Prema obavještajnom izvještaju SAD za 2021. godinu, virus korona prvi put se pojavio u Vuhanu u Kini u novembru 2019. godine. Porijeklo pandemije bilo je predmet žustre, ponekad stranačke rasprave među akademicima, obavještajnim stručnjacima i zakonodavcima.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!