Sa tržišta BiH lani su povučena 124 produžna kabla za upotrebu u domaćinstvu od kojih su 32 uništena, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH, nakon sprovedenog proaktivnog nadzora ovih proizvoda.

U toku provođenja nadzora u prošloj godini obavljeno je 12 inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolisano devet različitih tipova produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu, navode iz Agencije.

Inspektori su izvršili administrativnu i vizuelnu kontrolu proizvoda na tržištu BiH i odabrali devet uzoraka za laboratorijsko ispitivanje.

Laboratorijskom analizom je utvrđeno da šest uzoraka odnosno 67 odsto ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica, te da za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara i požara.

Procjenom rizika, za pet neusklađenih proizvoda ustanovljeno je da predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače, te su izrečene mjere povlačenja sa tržišta i povrata ovih proizvoda uz obavezu informisanja potrošača o rizicima koje proizvodi predstavljaju po korisnike i načinu povrata opasnih proizvoda.


U dva slučaja naložene su mjere uništavanja povučenih proizvoda, u tri slučaja su proizvodi vraćeni dobavljaču, dok su na jednom proizvodu neusklađenosti otklonjene, a proizvod vraćen na tržište.

Agencija i tržišne inspekcije Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta sprovele su proaktivni nadzor produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu i ovo je šesti put da organi nadzora nad tržištem BiH sprovode nadzor produžnih kablova.

Rezultati prvih pet nadzora pokazali su da oko 80 odsto (2012. i 2013. godine), odnosno 50 odsto (2014, 2017. i 2018.) ispitanih produžnih kablova ne zadovoljava sve bezbjednosne zahtjeve, a većina je predstavljala ozbiljan rizik od strujnog udara i požara.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!