Šmit nametnuo odluku, izmijenio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica

102

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nametnuo je još jednu odluku, ovoga puta izmijenio je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Novom odlukom Šmit je promijenio član 26. ovog zakona i u suštini, obezbijedio da se novac koji je deponovan za ukop nastradalih u Srebrenici može koristiti i za kako je naveo “promovisanje istine o genocidu”.

Ovom odlukom Šmita, Memorijalnom centru Srebrenica osigurano je kako prenose pojedini mediji šest miliona KM za projekte rekonstrukcije i konverzije infrastrukture, razvoj novih muzejskih sadržaja i načuno istraživačkih djelatnosti, što je još ranije tražio Upravni odbor Memorijalnog centra.

U novom članu 26. ovog zakona stoji:

“Izuzetno od odredaba člana 22. ovog Zakona, sredstva Fondacije koja su namijenjena za projekte ukopa i podizanja nišana, a deponovana su na računima kod poslovnih bankaa, ostaju na navedenim računima nakon prenosa Memorijalnom centru us kladu sa stavom (2) ovog člana, sve dotle dok se navedeni projekti ne okončaju”.

A, u stavu 2 se navodi da: “Pored toga, ova sredstva se uz prethodnu pisanu saglasnost relevantnog/relevantnih donatora o namjerni i iznosu sredstava mogu koristiti i za druge namjene pored porekata ukopa i podizanja nišana, s tim da su osigurana sredstva za sve buduće projekte ukopa i podizanja nišana. U druge namjene se u smislu ove odredbe naročinto ubrajaju aktivnosti za promovisanje istine o genocidu”.

Kao i ranije, u preambuli odluke Šmit se poziva na ovlaštenja koja su mu data članom V Aneksa 10 (Sporazuma o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora), Opšteng okvirnog sporazuma za mir u BiH, zatim na Zaključke Konferencije za implementaciju mira održane u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine.

“S obzirom takođe da, nakon pažljivog prosuđivanja i uzimajući u obzir veliki broj žrtava koje još uvijek nisu dostojanstveno sahranjene, Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari procjenjuje da je manje od polovine sredstava raspoloživih iz donacija neophodno rezervisati za potrebe projekata ukopa i podizanja nišana, a da su Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari hitno potrebna i dodatna sredstva za druge namjene kako bi vršio svoj mandat i ispunjavao svoje ciljeve, uključujući između ostalog izgradnju i održavanje centra, aktivnosti saradnje sa sličnim centrima, fondacijama i udruženjima širom svijeta, kao i aktivnosti u provođenju njegove uloge u promovisanju istine o genocidu”, navodi Šmit u svojoj odluci.

Izvor: Nezavisne

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!