ODRŽANO VEČE VINA I GITARE NA UNIVERZITETU PIM

225

Povodom 20 godina postojanja, Univerzitet PIM zajedno sa zaposlenima organizovao je sinoć Veče vina i gitare, uokviru Međunarodnog dana vina.

Ovaj događaj samo je jedan u nizu kojim želimo da proslavimo naš jubilej.

Tokom večeri, gosti su uživali u degustaciji vina domaćih proizvođača sa prostora Republike Srpske.

Sa nama su bili i naši prijatelji iz Vinarije Fazan (Prnjavor) i Vinarije Galla (Banjaluka). Ovim putem im se od srca zahvaljuejmo.

VINARIJA FAZAN

Priča o prnjavorskoj vinariji “Fazan” u Naseobini Lišnja je priča o uspjehu, o porodici koja je samo zahvaljujući svom radu i trudu uspjela nešto što bi se većini učililo teško ili nemoguće – izvoziti vino iz BiH u Francusku. Iskrčili su zaraslu njivu i pokrenuli uspješan biznis. “Fazan” je priča o posvećenosti, strasti i predanosti vinu. Avantura koja je počela 2010. godine.

naizgled nestvarna ideja dovela je do realizacije predivne vinske priče u Naseobini Lišnja. Priče koja se može nazvati legendom. A legenda kaže, a zaista su svi, pa i najsitniji detalji legendarni, da je vlasnik vinarije, Christian Zwickert bio impresioniran i zatečen brojem fazana koji su nesmetano šetali imanjem koje je njegova supruga, Oksana Saček, dobila u nasljedstvo. Bilo je toliko fazana, čiji zvuci su dopirali sa svih strana. U jednom trenutku, Kristijan je izričito rekao: Oni su kao orkestar! Na ovom imanju biće vinarija, zvaće se “Fazan”.

Ovo je priča o ljubavi, ljubavi koja je izrodila mnogo lijepog.

U Vinariji Fazan, koja se trenutno nalazi u procesu konverzije u organik i čiji zasadi se nalaze na četiri hektara, proizvode se Riesling, Chardonnay, Cabernet, Merlot, Pino , kao i nekoliko kupaža koje možete danas isprobati i ovdje. Takođe, Vinarija Fazan je jedina vinarija u BiH koja proizvodi pjenušac, Perle ljubavi.

Vina vinarije Fazan se sa većine vinskih sajmova vraćaju okićena medaljom, tako i pjenušac.

 

 

VINARIJA GALLA

Priča vinarije Galla priča je o porodici, zadovoljstvu i ljubavi prema vinima. Nastala je kao rezultat nastojanja porodice Galić iz Banjaluke da stvori svoju prepoznatljivu vinsku priču, posebno zasnovanu na uzgoju organskih sorti grožđa. Svoju strast i ljubav prema vinu pretačemo u kapljice vrhunskog okusa, koje pružaju nezaboravan užitak. Naš podrum opremljen je savremenim tehnološkim rješenjima za fermentaciju u kontrolisanim uslovima. Tu radimo stabilizaciju bijelih i crvenih vina. U inox bačvama nastaju mlada, svježa vina bogate arome.

 

Naš vinograd prostire se na brežuljkastom području Barlovaca, na sjeveru teritorije grada Banja Luka i na nadmorskoj visini od oko 260 metara. Područje se nalazi pod značajnim uticajem klimatskih karakteristika Panonske nizije na sjeveru i Dinarida na jugu. Izuzetan geografski položaj, sastav zemljišta, osunčanost tokom cijelog dana i pristupačnost, uticali su na to da iz njega dobijemo samo najbolje.

Sve je začinjeno pažnjom sa kojom se odnosimo prema zasadima, kako bismo proizveli najbolje sorte grožđa i iz njih najbolja vina.
Stari i novi zasadi, sa preko 7.000 čokota, donose najbolje od sorti Bronner, Muscaris, Merlot i Rajnski rizling. Posebno smo ponosni na naše organske sorte Bronner i Muscaris, koje sa posebnom pažnjom pretvaramo u vina izuzetnog okusa. Registrovani smo kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kao proizvođači vina i jakih alkoholnih pića.

 

Hvala prijateljima iz Vinarije Fazan i Vinarije Galla!

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!