Tokom zime vremenski uslovi su takvi da vrlo lako može da dođe do nakupljanja vode u bravi, što dovodi do toga da se brava zamrzne.

Vozači odlično znaju da, kada se tako nešto dogodi, to dovodi do toga da vrata automobila više ne mogu da se otvore, što, naravno, pravi veliki problem.

Međutim, prije nego što se bacite na rješavanje problema, prvo obavezno provjerite da li su zaleđena vrata automobila ili je u pitanju samo brava.

Prvo što je potrebno da uradite jeste da provjerite da li su gume, koje se nalaze na vratima automobila, zamrznute i spojene ili je brava zaleđena. Za automobile sa centralnim zaključavanjem dalja opcija ne predstavlja problem.

U slučaju da ključ ulazi u bravu i može da se okrene, ali se vrata ne otvaraju, zamrzavanje je zbog gumene ivice vrata. U ovom slučaju nikako ne treba da pokušate da otvorite zamrznuta vrata automobila na silu.

Zašto ne? Jednostavno je – ukoliko su gume na vratima i karoseriji slijepljene, materijal može da popuca i moglo bi da dođe do ozbiljne štete. I zato, umjesto da vrata vučete na silu, prvo pritisnite spoljnu stranu vrata automobila. Ukoliko ste vješti, led bi mogao da popuca. Takođe, možete i lagano da kucate po limenom dijelu vrata.

Ne zaboravite da isprobate i druga vrata, jer možda će otvaranje suvozačevih vrata biti lakše i jednostavnije.

Kako bi mogla da se omogući bilo kakva pomoć nakon eventualno nesreće, vozačeva vrata, prije početka putovanja, takođe moraju da se otvore spolja. Postoji i druga mogućnost, a to je da vodu zagrijete na oko 50 stepeni, a zatim da sve to pažljivo izlijete na okvir vrata.

Samo obavezno pazite i nikada nemojte da koristite kipuću vodu, jer bi ona mogla da ošteti boju automobila. Takođe, ne prelivajte je preko stakla, jer nagli porast temperature može da uzrokuje njegovo pucanje.

Ukoliko budete uspjeli da otvorite vrata, obavezno osušite njihovu unutrašnjoj, da biste spriječili ponovo zamrzavanje.

Ukoliko je brava zamrznuta, prvo isprobajte hemijski odmrzivač. Alternativa bi bila uglavnom sredstvo za dezinfekciju koje sadrži alkohol, a koje mnogi ljudi ionako uvijek imaju u džepu kaputa. Ako pri ruci nema leda, bio bi od pomoći upaljač kojim ćete zagrijati ključ automobila.

Zatim pažljivo i polako ugurajte topli ključ u bravu i okrenite ga: tako se led u bravi može odmrznuti.

Da li bi trebalo da pokušam odmrzavanje fenom?

Ovo nikako nije dobra ideja i o tome ne bi ni trebalo da razmišljate. Vruć vazduh iz fena za kosu se, na hladnoći, hladi toliko brzo da ni ne stigne do zaleđenih dijelova. Štaviše, može samo da dođe do oštećenja vrata.

Ono što možete da uradite jeste da, još prije prvog mraza, gume na vratima očistite proizvodom za negu koji ste kupili od specijalizovanog prodavca automobila.

Nježni sloj sprečava direktan dodir sa gumom i tako osigurava da se ne mogu međusobno smrznuti. Takođe štite gumu na vratima od isušivanja ili lomljenja.

Brava na vratima može da se zaštiti grafitom, a pomaže i redovno podmazivanje.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!