Film “Titanik” nakon 25 godina ponovo u bioskopima: Priča o sudbonosnoj ljubavi i propasti

127

Priča o sudbinskom paru čija ljubav počinje i završava se na čuvenom brodu predratnog doba “Titaniku”, koji 1912. godine tone odnoseći mnoge živote u dubine okeana, prije 25 godina osvojila je srca gledalaca širom svijeta, a od ove sedmice film je ponovo stigao u bioskope širom naše planete u impresivnoj 4K rezoluciji.

Film je od juče na repertoaru banjalučkog “Sinepleksa Palas” i drugih bioskopa u državi i regionu.

Nakon 25 godina od nastanka kultnog filma “Titanik” sa Leonardom Dikaprijem i Kejt Vinslet u glavnim ulogama, a u režiji čuvenog reditelja Džejmsa Kamerona, pred svjetsku bioskopsku publiku dolazi nova verzija u 3D formatu i 4K rezoluciji perfektnog zvuka i kristalno jasne slike.

Film “Titanik” je epska akciona drama, nastala po motivima istinitog događaja, donosi romansu dame iz visokog društva Rouz i siromašnog momka Džejka. Iako su glavni likovi i ljubavna priča izmišljeni, u filmu se pojavljuju stvarne istorijske ličnosti.

Radnja filma počinje 1996. godine kada lovac na blago (Brok Lovet) sa svojim timom u dubinama Atlantskog okeana u olupini broda “Titanik” traga za dijamantnom ogrlicom “Srce okeana”. Kada u sefu pronađu crtež mlade djevojke koja nosi tu ogrlicu i kada taj crtež objave u novinama javlja im se stara gospođa koja tvrdi da je ona djevojka sa crteža. Tako baka Rouz gledaoce odvodi u davnu 1912. godinu, u luku Sautempton odakle “Titanik” kreće na svoje prvo putovanje ka Njujorku, a zapravo ide u propast.

Kako bi film bio vjerodostojan, Kameron je sa svojim timom nekoliko puta ronio podmornicom u dubine Atlantskog okeana kako bi snimio olupinu “Titanika”.

Interesantno je da se svima dobro poznata scena u kojoj voda silazi niz velike stepenice u glavnom salonu mogla snimiti samo jednom, jer je ekipa znala da će voda uništiti cijeli set. S druge strane, za većinu scena u kojima putnici upadaju u more korišćeni su plitki bazeni dubine od jednog metra.

Takođe, zanimljivo je da je komoda na kojoj je Rouz plutala u okeanu, vjerodostojna replika originala koji je preživio potonuće broda i izložena je u muzeju u Halifaksu.

Težilo se da film bude vjerodostojan pa je tako u posljednjoj sceni sa Rouz i Džekom sat namješten na 2.20, a to je stvarno vrijeme kada je brod potonuo.

Važno je napomenuti da Džejms Kameron nije samo talentovan režiser, jer se na snimanju ovog filma pokazalo da je i veoma talentovan za crtanje. Naime, sve one crteže koji su u filmu Džekovi zapravo je nacrtao Kameron. I onda kad na filmu vidimo kako Džek crta, kad je kamera fokusirana na ruke, to je opet Kameron.

Ovaj slavni reditelj snimio je te 1997. godine vanvremenski hit za koji je osvojio 11 nagrada “Oskar” od kojih i prestižnu zlatnu statuu u kategoriji za najbolji film godine.

Nakon prvog prikazivanja 1997. godine, “Titanik” je postao najuspješniji film svih vremena i trenutno je treći film s najvećom zaradom u svijetu. Priča o potonuću luksuznog prekookeanskog broda obišla je cijeli svijet u rekordno kratkom roku, a mnogi filmski kritičari se slažu kako je “Titanik” i dalje najveći film ikad snimljen.

O Džejmsu Kameronu pričalo se i proteklih dana zbog uspjeha njegovog najnovijeg filma “Avatar: Put vode”, koji je trenutno na četvrtom mjestu filmova s najvećom zaradom ikad.

Pjesma

Balada “My Heart Will Go On”, najveći hit u karijeri Selin Dion, obilježila je film “Titanik”, a među 11 nagrada koje je film osvojio nalazi se i “Oskar” za najbolju pjesmu koja je pored toga osvojila i “Zlatni globus” i “Gremi”. Tekst je pisao Vil Dženings i to iz perspektive osobe u dubokoj starosti koja se prisjeća prošlosti. Ipak, Kameronu se nije svidjela pjesma. Ni Selin Dion nije željela da snimi ovu numeru, međutim njen suprug i menadžer Rene Anželil nagovorio ju je da snimi demo verziju. Kompozitor Džejms Horner je čekao trenutak kada će Kameron biti raspoložen i tada mu je predstavio pjesmu, a ovaj je nakon nekog vremena odobrio iako se brinuo da će ga kritikovati jer je podlegao komercijali.

Izvor: Glas Srpske

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!