Čujete kako vam kuca krce i teče krv: U najtišoj prostoriji na svijetu ne možete ostati ni sat vremena

117
najtisa-soba
najtisa-soba
Tišina je zlatna – osim ako se ne nađete u najtišoj sobi na svetu. Microsoft je 2015. godine izgradio ono što je sada u Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda kao najtiše mjesto na planeti, prenosi Njujork Post.

Poznata kao anehogena komora u sedištu kompanije u Redmondu u Vašingtonu, “ultraosjetljivi testovi” obavljeni 2015. dali su prosječno očitavanje pozadinske buke od -20,35 dBA (decibelima A-ponderisano – mjerenje nivoa zvučnog pritiska). Samo mali broj ljudi može da izdrži boravak u prostoriji duži vremenski period – najviše sat vremena.

Poslije nekoliko minuta, već ćete početi da čujete otkucaje sopstvenog srca. Nekoliko minuta nakon toga možete čuti kako svoje kosti melju i krv teče.

Poenta anehogene komore nije u tome da nećete čuti ništa, već da će ukloniti svu drugu spoljašnju buku i omogućiti vam da čujete beskrajne zvukove sopstvenog tijela.

Samo u smrti tijelo je potpuno tiho.

Okruženje za koje smatramo da je ultra tiho obično je glasnije od praga ljudskog sluha, koji je oko 0 decibela.

Čitaonica u biblioteci, na primjer, može imati oko 40 decibela.

Bez zvuka iz spoljašnjeg svijeta, potpuna i potpuna tišina će se postepeno pretvoriti u nepodnošljivu zujanje u vašim ušima.

Ovo će vas vjerovatno dovesti do gubitka ravnoteže zbog nedostatka odjeka u prostoriji, što narušava vašu prostornu svijest.

“Kada okrenete glavu, čak možete čuti taj pokret. Možete čuti sebe kako dišete i zvuči pomalo glasno”, rekao je ranije Hundraj Gopal, glavni dizajner komore u Microsoftu.

Riječ anehoična znači “bez eha”. a bilo je potrebno dvije godine da se dizajnira prostor.

Sastavljen od šest slojeva betona i čelika, malo je odvojen od okolne zgrade. Niz opruga za prigušivanje vibracija se nalazi ispod. Unutra, klinovi od fiberglasa su postavljeni na pod, plafon i zidove da razbiju zvučne talase prije nego što imaju priliku da se vrate u prostoriju.

U međuvremenu, još jedna anehogena komora se nada da će zaslužiti novu titulu najtiše sobe na svijetu.

Smještena u laboratorijama Orfild u Mineapolisu, prostorija je prema Sivenu J. Orfildu, dizajneru prostora, postigla “legitimno merenje” od -24,9 dBA, a ranije je bila rekorder.

Orfild je za Njujork Tajms rekao da je podneo zahtev svojoj komori da povrati titulu i da trenutno čeka odgovor iz Ginisove knjige rekorda.

Predstavnik Ginisa potvrdio je prijem Orfildove najnovije prijave, dodajući da je Ginisov tim za upravljanje evidencijom u procesu “procene i njegovih dokaza i njihovih kriterijuma testiranja”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!