Film “Oluja” premijerno prikazan u Banjaluci

198

U Banjaluci je sinoć održana premijera filma “Oluja” autora Miloša Radunovića.

Film govori o stradanju srpskog naroda uoči i tokom akcije Oluja 1995. godine. Premijeri je uz brojne zvanice prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Film Oluja predstavlja režiserski prvijenac Miloša Radunovića, kao i prvi film na tu istorijsku temu. Za osnovu filma režiser je koristio svjedočenja preživjelih, kojima je i dalje teško govoriti o svojim iskustvima.

Film “Oluja” je važan ne samo za filmsku industriju, nego i za našu istoriju, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na premijeri filma “Oluja” u Banjaluci.

Interesantno je da je i jedan od glavnih glumaca, Јovo Maksić, živio u Kninu do 1995 godine i preživio pogrom.

S obzirom na to da se o Oluji mnogo govori i da su sjećanja svjedoka i dalje svježa, režiser je imao kompleksan zadatak da od činjenica napravi jednu umjetnički priču. Film ne govori samo o istorijskim činjenicama, već i o degradaciji porodice u ratnim vremenima, ratnom profiterstvu i neobjašnjivoj moći zla.

Glumačku postavu čine i Milica Stanković, Ivan Vujić, Marija Pikić, nedavno preminuli Davor Јanjić, ali i banjalučki glumac Zlatan Vidović. On igra ulogu sveštenika koji po svaku cijenu pokušava da pronađe tijela svoje porodice.

Očuvanje sjećanja na stradanje srpskog naroda izuzetno je važno. Svake godine predsjednici Republike Srbije i Republike Srpske učestvuju na zajedničkim manifestacijama povodom obilježavanja akcije Oluja.

Film Oluja nastao je u produkciji Telekoma Srbije i Omega produkcije. Tokom ove godine biće emitovana i serija sa dvanaest epizoda.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!