Promocija se organizuje u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom “Prosvjeta” Banjaluka i Kulturnim centrom Banski dvor, saopšteno je iz ustanove “Spomen-područje Donja Gradina”.

Knjiga “Zašto Jasenovac” Marka Ručnova originalno je štampana u dva dijela. Prvi dio je objavljen 2001, a drugi 2004. godine.

Posebnu vrijednost ovog djela čini, kako je i sam autor rekao, “nomenklatura zla jasenovačkog sistema ustaških logora smrti”.

U originalnom izdanju abecednim redom navedeni su ustaški zločinci sa biografskim podacima, zločinima koje su počinili, izvorima i literaturom, što su dragocjeni podaci za istraživače ove teme.

Drugo, objedinjeno izdanje, štampano je ćirilično sa akcentom na biografije ustaških zločinaca, što je nemjerljiv doprinos i vrijednost knjige Marka Ručnova koji je višegodišnji trud i rad uložio kako bi ovi podaci bili dostupni javnosti i sačuvani od zaborava.

Glavni i odgovorni urednik drugog objedinjenog izdanja knjige je Tanja Tuleković, redakciju čine Tulekovićeva, Dejan Motl i Mirko Dimić, a recenzent je Željko Vujadinović.

Promocija knjige “Zašto Jasenovac” biće održana 26. januara u Vijećnici Banskog dvora u Banjaluci u 19.00 časova.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!