Од кад је свијета и вијека, постоји и сујевјерје. За 13. дан у мјесецу који се задеси да је петак, многи сматрају да је најнесрећнији датум у години.

 

Захваљујући низу догађаја који су се десили на петак 13, а првенствено бројним неутемељеним вјеровањима, многи сматрају да је у питању дан који је проклет и посвећују посебну пажњу избјегавању несрећа уколико се дан и датум поклопе.

Ево шест ствари које треба да знате о овом озлоглашеном дану:

Сматра се да ово сујевјерје датира од Исусове посљедње вечере, на којој је било 13 људи, вече прије његове смрти, која је одржана у петак, а да је Јуда био 13. гост.

Страх од петка 13. толико је распрострањен да су психијатри фобију од овог датума назвали параскаведекатриафобија.

Амерички филмски серијал Петак 13. који у фокусу има трагична дешавања на овај озлоглашен дан већ више од четири деценије привлачи пажњу публике. До сада је снимљено 12 дијелова и бројни љубитељи једне од најуспјешнијих филмских франшиза са нестрпљењем ишчекују “баксузни” наставак.

Петак 13. (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL/илустрација)

Током једне године, најмање једном дешава се да 13. дан у мјесецу падне у петак, док је могуће да се у истој години задесе и три озлоглашена петка. Током 2023. године јануар и октобар имају петак 13.

Упркос вјеровању да је ријеч о баксузном дану, поједине статистике показују да се на петак 13. дешава мање несрећа јер су људи, из страха од несреће, пажљивији.

Процијењује се да свјетска економија сваког петка 13. изгуби више од милијарду долара, због тога што људи тог дана избјегавају своје уобичајене активности.

 

RTRS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!