Krupa na Vrbasu na listi najboljih turističkih sela na svijetu

299

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je napravila listu najboljih turistička sela na svijetu. Lista sadrži 52 ruralna mjesta koja treba posjetiti u sljedećoj godini. Jedno od njih je i Krupa na Vrbasu koje se nalazi kod Banjaluke.

Ova lista odaje priznanje ruralnim destinacijama koje prihvaćaju turizam kao pokretač razvoja i novih mogućnosti za radna mjesta i prihode, istovremeno čuvajući i promoviđući vrijednosti i proizvode zasnovane na zajednici.

Inicijativa takođe odaje priznanje selima za njihovu posvećenost inovacijama i održivosti u svim njenim aspektima – ekonomskim, društvenim i ekološkim s fokusom na razvoj turizma u skladu sa ciljevima održivog razvoja (SDG).

U 2022. godini priznanje su dobila ukupno 32 sela iz 18 zemalja u pet svjetskih regija.

U konkurenciji je bilo ukupno 136 sela iz 57 država članica UNWTO-a svaka država članica mogla je nominovati najviše tri sela) za izdanje 2022. godine. Od njih, 32 su proglašena za najbolja turistička sela od strane UNWTO-a .

Još 20 sela će ući u program nadogradnje. Sva 52 sela će takođe postati dio Svjetske mreže najboljih turističkih sela UNWTO-a kreirane 2021. godine koja od ovog datuma okuplja 115 sela sa pet kontinenata. Mreža pruža niz pogodnosti uključujući obuku na licu mjesta i online, razmjenu dobrih praksi i međunarodno prepoznavanje i svijest o brendu.

Na listi programa nadogradnje najljepših turističkih sela našlo se selo Krupa na Vrbasu nedaleko od BanjaLuke.

Krupa na Vrbasu se nalazi na 25 km od Banjaluke. Smještena je u dolini Vrbasa u Krupskoj kotlini, na putu ka Jajcu ili Mrkonjić Gradu, prenosi klix.ba.

Kompletnu listu pogledajte OVDJE

Izvor: Klix.ba

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!