Danas su Materice

516

Danas slavimo jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika. Materice se slave dve nedjelje pred Božić. Prema običajima djeca treba da porane i kanapom, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu majku. Koja je simbolika Materica?

Materice su najveći hrišćanski praznik majki i žena u našem narodu, jedinstvena naša svetkovina.

Kao što su roditelji prošle nedjelje vezivali djecu, tako danas mališani vezuju svoje majke.

Obično djeca ustaju prije majke i vezuju je dok je još u krevetu, ali mogu je vezati i kasnije dok je u nekom kućnom poslu.

Majka se “brani”, “zapomaže”, “moli” da je odvežu jer je “u velikom poslu”, ali djeca ne pristaju dok ne dobiju “otkup”.

Otkupljuje se poklonima koji mogu biti skromni, poput bombone ili jabuke.

Važna je ljubav i prisnost koju na ovaj praznik treba da podele svi članovi porodice. Vezuju se i udate žene u okruženju,  komšinice, tetke, bake…

Sprema se svečani, zbog Božićneg posta, posni ručak, koji okuplja celu porodicu.

Materice su, kao nekada, i danas prilika da se obraduju siromašna ili djeca bez roditelja. Nekada su žene koje imaju udate ćerke bez djece, odlazile kod njih u posetu, noseći kolače i darove za otkupljenje, ćerki materijal za haljinu, zetu košulju.

U dubljem, crkvenom kontekstu, praznici Detinci, Materice i Očevi ne povezuju samo jednu generaciju, nego sve generacije roditelja i djece unazad.

To povezivanje seže do najdaljih, najstarijih vremena biblijske istorije kada se sećamo svih velikih žena iz predhrišćanskih i hrišćanskih vremena.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!