PODRŠKA INICIJATIVI ZA SMANJENJE PDV-a U TURIZMU, UGOSTITELJSTVU I PUTNIČKOM SAOBRAĆAJU

340

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas inicijatiivu za izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost /PDV/, kojim bi PDV na sve pružene usuge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju bio smanjen sa 17 na pet odsto.
Inicijativom, čiji su podnosioci poslanici PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mira Pekić i Branislav Borenović, a koja je usvojena jednoglasno, Predstavnički dom obavezuje Savjet ministara da u roku od 30 dana pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-a.

Stopa PDV-a od pet odsto u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju primjenjivala bi se do 31. decembra 2022. godine.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Jakov Galić iz SP-a predložio je danas tokom rasprave, da se, osim smanjenja PDV-a, razmisli i o tome da doprinosi i porezi na plate idu na teret države.

“Daleko bi veća pomoć bila nego smanjenje ovih poreza. Sada je veoma važno ne ostaviti radnike bez posla”, rekao je Galić i dodao da bi najbolja pomoć bila da se i PDV i doprinosi i porezi na plate prebace na teret države.

Komisija je danas podržala i inicijativu poslanika SDA Denisa Zvizdića, kojom Predstavnički dom zadužuje Savjet ministara da najmanje jednom mjesečno parlamentu BiH dostavlja ažuriranu informaciju o stanju u BiH po pitanju pandemije virusa korona, uključujući podatke o broju testiranih, zaraženih, izliječenih i preminulih na teritoriji cijele BiH.

Zakonski prijedlog podrzumijeva i podnošenje izvještaja o preduzetim mjerama kriznih štabova na svim nivoima vlasti, te daljim mjerama, s akcentom na način utroška planiranih budžetskih sredstava namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom.

Podršku članova Komisije danas je dobila i inicijativa poslanika DNS-a Nenada Nešića kojom se Savjet ministara zadužuje da u roku od 15 dana Predstavničkom domu parlamenta BiH dostavi informaciju o mjerama preduzetim u ovoj godini na saniranju ekonomskih šteta nastalih usljed pandemije virusa korona.

U inicijativi je navedeno da je BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom tromjesečju ove godine imala pad bruto društvenog proizvoda /BDP/ od 9,3 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je u drugom kvartalu BDP opao za 10,5 odsto.

U izvještaju je navedeno da je broj nezaposlenih u avgustu ove godine za 20.000 veći u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U inicijativi je naveden i podatak da su Budžetom institucija BiH za ovu godinu planirana više od 42 miliona KM za saniranje ekonomskih posljedica pandemije virusa korona, te da je potrebno pratiti način utroška tih sredstava.

Članovi komisije jednoglasno su danas usvojili zbirno mišljenje o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2019. godinu

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!