YU grupa obilježila 50. rođendan novom kolekcijom albuma

340

Jubilej pet decenija postojanja, uz promociju boks set izdanja “50 godina YU grupe” od svojih 13 albuma, domaći rok sastav “YU grupa” obilježio je sinoć bez prisustva publike i kolega zbog epidemije virusa korona.

 Snimak je postavljen na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici kompanije PGP RTS.

Prvi put u karijeri braća Dragi i Žika Jelić iz YU grupe su dobili tu čast da na jednom mjestu imaju čitav svoj opus od 13 albuma kao luksuzan komplet, od čega je 12 studijskih izdanja i jedan album sa singlovima, što čini ukupno 134 pesme, kao cjelovita diskografija ovog benda starog već pola vijeka.

Nastali su 29. novembra davne 1970. godine, a braća na to duhovito kažu “Šta je pola vijeka za čovjeka”.

Zajedničko izdanje dvije prestižne diskografske kuće PGP RTS i Jugoton-Croatia Records biće dostupno od naredne sedmice u PGP radnjama, a biće moguće i onlajn poručivanje zahvaljujući ugovoru između RTS i portala “Mala srpska prodavnica”.

U skoro 80 minuta realizovano je obilježavanje pet decenija veoma uspješnih rokera sa zavidnom i plodnom karijerom koja je zasjenila većinu grupa iz cijelog regiona.

– Jednostavnost jeste rokenrol – kratku definiciju je dao Dragi Jelić.

– U karijeri me je uvijek zanimalo istraživanje, da uradim nešto drugačije, novo, da se ne ponavljam. Tako su me neki pitali davno kada sam stvarao sljedeći album, da li će opet biti ‘Crni leptir’ i ‘Mornar’, ja sam im rekao da neće, na šta su oni bili zbunjeni. Ljudi ne shvataju da je umjetniku potrebno da stvori i nešto sasvim drugačije – otkriva Dragi Jelić.

Stariji brat Žika je ispričao jednu zanimljivu misao poznatog muzičara Džej Džej Kalea:

“Jedan akord je sasvim dovoljan za rokenrol, dva već prave gužvu, a tri akorda naginju ka džezu”.

Ambijent RTS kluba u Svetogorskoj ulici, fokusiran je na galerijsku postavku “Pogled sa šanka” koju čine fotografije sa koncerata i turneja legendarnog benda u proteklih pet godina (2015-2020), iz oštrog oka objektiva rok fotografa Wood.

Reminiscencija njihove karijere na efektan način je doživljena kroz video čestitke mnogih muzičkih kolega, uz tugu što svi oni nisu mogli da uživo prisustvuju zbog Kovida 19.

Istorijat Yu grupe, braća Jelići dijele na period od kada su svirali bez trećeg neizostavnog člana i ovaj od kada je sin njihovog trećeg brata Radeta – Petar Jelić, njihov član (već 28 godina).

Petar je svoje stričeve pozdravio video porukom iz Švedske, gdje trenutno boravi, uz veoma nježnu scenu kada tiho priča da ne probudi svog malenog sina koji spava.

Reditelj spomenutog dokumentarca koji se snima već 5 godina, Lungulov je ekskluzivno predstavio dio materijala iz filma gdje su sagovornici bili Dušan Kojić Koja (Disciplina kičme), Radomir Mihailović Točak, Dragoljub Đuričić i Predrag Peca Popović.

Žika Jelić je otkrio da sprema jedan solo projekat, dakle van matičnog benda, a obojica obećavaju da će itekako biti novih pjesama, tog novog 14. albuma koji će naslijediti onaj iz 2016. godine.

Braća su na samom kraju najavila svoje planove za narednu godinu kada će biti predstavljena i antologija o YU grupi, taj film, ali i veliki rođendanski koncert u junu, ako do toga dođe.

Uz sjećenje slavljeničke torte, braća su od srca poručila:

“Hvala svima, budite nam dobro, a mi ćemo svirati sve dok nas budu služili prsti.”

(srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!