“OBLACI POSTAJU OBLICI” Otvaranje izložbe “Volare” Bose Ostić dobitnice nagrade Plaketa Banskog dvora

371

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora sutra u 19 časova biće otvorena izložba “Volare”, Bose Ostić dobitnice nagrade Plaketa Banskog dvora za 2019/2020. godinu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Slike i instalacije koje prati naziv “Volare” što u prevodu znači „Letjeti“ predstavljaju vlastito istraživanje i traganje za beskonačnim plaventilom i svega onoga što se nalazi na njemu i ispred njega. Koncepirane tako da akcenat bude baziran na različitosti formata slika koje posmatrača dovode do tačke gdje “oblaci postaju oblici“. Prikazani minimalistički, svedeni na osnovne boje, strani i daleki, realni i nerealni, praćeni su „neon svjetlom“.

Neon svjetlo koje se pojavljuje, provlači i prikazuje na odrđenim slikama predstavlja pauzu, a isto tako i paralelu sa delekim, nedostižnim prostranstvima. Njegovo blještavilo, tako jednostavno i neprirodno, ima gotovo eskapističku ulogu. Istovremeno stranu i daleku, i sasvim ličnu. Sjedinjeni u jedno, nude priliku za neke neobjašnjive distance.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!