Banjalučki plivač Jovan Lekić najbrži junior u Evropi

407

Jovan Lekić, sedamnaestogodišnji plivač Akademskog plivačkog kluba 22. april, proteklog vikenda je na 48. međunarodnom plivačkom mitingu “Mladost 2020” u Zagrebu u trci na 1.500 metara slobodno isplivao najbolje vrijeme ove sezone za juniore u Evropi.

Mladi Banjalučanin ovu dionicu prešao je za 15.05.66 minuta, što je, ne samo najbolje vrijeme za juniore na Starom kontinentu, već je ujedno i novi juniorski i seniorski rekord BiH. Dosadašnje najbolje vrijeme bilo je 15.33 minuta, a ono što je posebno zanimljivo jeste da je tokom trke na 1.500 m u prolazu na 800 metara takođe oborio oba (juniorski i seniorski) rekorda.

Međutim, ni tu nije kraj rekordima, jer je Lekić nastupio u trci na 200 metara delfin i takođe postavio najbolje vrijeme do sada u ovoj disciplini što se tiče bh. plivanja. Dosadašnji rekord takođe je bio njegov i iznosio je 1.59, a sada novi apsolutni seniorski rekord (i juniorski) BiH iznosi 1.57.58.

“Nema ljepšeg osjećaja nego kada vidite da su se sav rad i zalaganje isplatili. Srećan sam i zadovoljan, jer je sve ovo pokazatelj da sam na pravom kursu i na ovome ću ustrajati”, kazao je Lekić, koji je nastupio i u trci 50 m delfin (24.97) i 100 m delfin (53.57). Ukupno je u Zagrebu osvojio sedam medalja (šest zlatnih i jednu bronzanu).

Pandemija virusa korona, koja je paralisala sport na cijeloj planeti, umnogome mu je otežala pripreme, ali je uz veliko zalaganje i volju prebrodio sve teškoće.

“Na početku priprema imali smo samo 60 minuta za trening da bi sve procedure mogle da se ispoštuju i da bi svi mogli da treniraju. Samo nekoliko plivača je moglo da bude u bazenu u istom trenutku, a kada se situacija smirila, vratili smo se na stari režim rada koji je podrazumijevao 10 treninga sedmično (sedam kilometara plivanja po jednom treningu).

Njegov naredni cilj je najveća smotra na planeti.

“Sada se okrećem pripremama za B normu za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine. Miting u Zagrebu pokazao je da mi je forma u uzlaznoj putanji i mislim da ću za nekoliko mjeseci biti maksimalno spreman da isplivam vrijeme koje bi me moglo odvesti u Japan”, kaže Lekić.

Jedino što bi mu moglo stati na put je pogoršavanje epidemiološke situacije.

“Naša jedina bojazan je situacija da se zatvori bazen. Imali smo velike probleme kada zbog pandemije bazen nije radio, pa smo imali dugu pauzu i velike probleme sa održavanjima treninga. Nadamo se da do toga neće doći”, kaže Goran Grahovac, trener APK 22. april.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!