Propisan način sticanja statusa samostalnog umjetnika

372

Nacrtom zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi propisani su uslovi i način sticanja ovog statusa, prava i obaveze, vođenje evidencije, obezbjeđivanje sredstava, te druga pitanja koja su značajna za ovu kategoriju.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da lice koje ima utvrđen status samostalnog umjetnika ili samostalnog stručnjaka u kulturi, pod određenim uslovima, ostvaruje pravo na refundaciju sredstava uplaćenih na ime doprinosa iz budžeta Srpske.

– Lice koja na osnovu opštih i posebnih uslova steknu status samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi postaje obveznik doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti i dječje zaštite – rekla je Trivićeva u Narodnoj skupštini obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je navela da će Ministarstvo prosvjete i kulture voditi registre samostalnih umjetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi, a ministar će donijeti pravilnike o vođenju registra.

– Navedeni zakon se odnosi na umjetnike i stručnjake u kulturi koji nisu stalno zaposleni. Јasno smo definisali uslove za sticanje ovakvog statusa, a to se odnosi na lica koja imaju izuzetne rezulate u radu – kaže Trivićeva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!