Automobil u kojem gorivo možete plaćati otiskom prsta

432

Ako ste mislili da su najskuplji i najluksuzniji automobili tehnološki najnapredniji, prevarili ste se.

Hyundai je opet podigao nivo i predstavio auto nakrcan dosad neviđenim gadgetima.

Istina, već nekoliko godina Bentley u Bentaygi štiti suvozačevu ladicu skenerom otiska prsta, međutim u Hyundaiju se otisak prsta vlasnika koristi za puno više stvari.

Osim što će se nakon skeniranja otiska sva podešavanja u automobilu podesiti prema parametrima vozača, a to uključuje položaj sjedišta, rasvjetu, ventilaciju, pa i izbor muzike, otisak prsta omogućava i puno više od otvaranja vrata.

Naime, na luksuznom Genesisu GV70 ugrađen je Genesis CarPay koji omogućava beskontaktno plaćanje goriva i parkiranja putem infotainmenta.

Tu novosti ne staju. Genesis je ovaj model opremio najnaprednijim sistemom nadzora zadnjeg sjedišta sjedala. Ugrađeni su senzori koje prate pokrete ruku i nogu putnika na zadnjoj klupi, a može detektovati i disanje djeteta.

Štaviše, senzori mogu detektovati i šta se događa u gepeku, ako tamo na primjer zaluta vlasnikov kućni ljubimac. U slučaju da se vlasnik ogluši na upozorenje i zaključa auto, aktiviraće se alarmni sistem zajedno sa svjetlosnim signalima, a i na mobilni telefon će mu stići poruka da je u automobilu ostavio putnika.

(Index.hr)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!