Kada je vrijeme za zamjenu svjećica?

580

Sagorijevanje vazdušno-benzinske smješe u cilindrima motora s unutrašnjim sagorevanjem zapravo pokreće agregat, a da bi se ono ostvarilo, preko svjećica se isporučuje visok napon, od 10.000 do 30.000 V. Učinak svjećica je od ključnog značaja za ukupne performanse motora, zato, nemojte ih ignorisati.

Samim tim, postoje razne vrste svjećica, od onih za putnička vozila, pa do jedinica predviđenih za sportske i trkačke automobile.

Vremenom, one degradiraju, tako da ukoliko se ne zameijne, mogu se javiti različiti problemi. Oni uobičajeni uključuju:

– povećanu potrošnju goriva

– lošiji odziv prilikom ubrzanja

– nestabilan rad u “leru” ili čak gašenje motora

– motor ne radi uglađeno kao obično

Kada svjećice ne bacaju varnicu kako treba, sagorijevanje smješe u cilindrima biva nepotpuno, što dovodi do gubitka snage a u najgorem scenariju motor jednostavno neće htjeti da radi.

Pored toga, kada degradiraju, svjećice otežano generišu varnicu, što utiče na druge komponente motora, koje služe za snabdijevanje električnom energijom, tako da postoji rizik i od njihovog otkazivanja.

Životni vijek svjećice

Često smo u dilemi da li da mijenjamo svjećice ili ne, svjesni pređene kilometraže. S druge strane, sve funkcioniše kako treba, pa zašto bilo šta dirati? Ipak, u načelu, preporuka za standardne svjećice stoji da se mijenjaju nakon pređenih 15.000 do 30.000 kilometara, mada one često mogu da traju i duže. Svjećice sa iridijumskom ili platinskom elektrodom mogu preći bez većih problema i 100.000 kilometara, dok se neke premijum iridijumske svećice reklamiraju da mogu da prevale čak 200.000 kilometara.

Zašto nije preporučljivo koristiti svjećice dok “ne ispuste dušu“” Odgovor je da na taj način možete ugroziti rad katalizatora, što može da donese dodatne probleme. Dakle, svakako je savjet da se svjećice redovno kontrolišu.

Životni vijek svjećica zavisi prosto od toga koliko puta ona generiše varnicu. S druge strane, razlog zašto životni vek svećica zavisi od tipa, počiva u različitim materijalima koji se koriste za proizvodnju same svjećice. Pored toga, vijek zavisi i od načina na koji se vozilo eksploatiše.

Kako zamijeniti svjećicu?

U prošlosti, motori su bili manje složeni nego što su to danas, tako da su vlasnici s lakoćom mogli da promijene svjećice. Međutim, moderni automobili posjeduju brojne napredne tehnologije, tako da je sve veći broj vozila kod kojih je pristup svjećicama blokiran nekim drugim komponentama.

Zamjena svjećica nije težak posao. One se jednostavno odvrnu i skinu, ali treba obratiti pažnju da prljavština ili neke čestice ne uđu u prostor iz kojeg je svjećica izvađena, jer to može da prouzrokuje oštećenje unutrašnjosti cilindra. Ovde se savjetuje krajnji oprez. Dakle, prevenirajte bilo kakvu mogućnost upadanja stranog tijela u motor.

Takođe, ukoliko su svjećice pretjerano snažno zavrnute, postoji mogućnost da se ošteti navoj u glavi motora. Ukoliko se to desi, zamjena glave motora je neminovna, što baš i nije jeftino. I na ovom planu se preporučuje opreznost.

Uskoro, svjećice će postati zastarjela tehnologija, ali za sada, one su od ključnog značaja za ispravno funkcionisanje motora.

Ono što u svakom slučaju preporučujemo je da ih zamijenite prije nego što njihove performanse počnu da degradiraju, a na tržištu postoji bogata ponuda renomiranih proizvođača, koji vas neće iznevjeriti.

(Vrelegume.rs)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!