Zašto dizelaši imaju veći obrtni moment nego benzinci?

354

Obrtni moment se često naglašava kod vozila, a što je to zapravo i koji je razlog da dizelski motori imaju veći obrtni moment nego benzinski?

Obrtni moment računa se umnoškom sile i kraka na kojem ta sila djeluje, što znači da motori koji imaju duže klipove ujedno imaju i veći obrtni moment.

Obrtni moment je sila koja pokreće automobil. Ta sila gura klip te na taj način djeluje na korjenasto vratilo u motoru te se na ovaj način stvara obrtni moment. On zavisi od pritiska u cilindru koji je kod modernih turbodizelaša oko 20 bara dok je kod benzinskih vozila upola manji. Ovo na kraju znači da vozači dizela imaju za svoje performanse na raspolaganju znatno veći obrtni moment pri znatno nižim obrtajima.

Kako bi se iskoristio cijeli potencijal koji nudi benzinski motor, treba ga vrtjeti u visoke obrtaje. Kod običnih limuzina ti obrtaji dostižu i preko 6.000 u jednom minutu, a na primjer u automobilima koji se koriste u Formuli 1 dostižu i vrtoglavih 19.000 obrtaja u minutu. Kod novih dizelskih motora, prije svega turbodizelaša, razvija se mnogo veći obrtni moment i to u području obrtaja koji se najviše koristi, odnosno između 2.000 i 3.000 obrtaja u minutu.

Dakle, ono što je najbitnije kod dizelskih motora kada govorimo o obrtnom momentu jeste činjenica da oni razvijaju mnogo veću snagu u srednjem području obrtaja. Na kraju ovi motori imaju odlična međuubrzanja, a mogu voziti od malih do velikih brzina u određenom stepenu i to bez da se mijenjaju stepenovi prenosa.

Dizelski motori razvijaju svoju najveću vrijednost kod srednjih i nešto viših obrtaja motora. Nakon što prođe ovu fazu, obrtni moment sporije pada nego što brzina obrtanja raste, što znači da raste snaga motora. Kada su obrtaji visoki, a obrtni moment počne opadati, motor je dostigao svoju najveću snagu te u tom trenutku ona počinje opadati. Upravo je kod dizelskih motora taj pad snage jači i bolje se može primijetiti iz razloga što postoji regulator dovoda goriva te on naglo prekida snabdijevanje kako ne bi došlo do nekontrolisanog okretanja zbog koje bi se motor mogao uništiti.

Turbodizelski motori imaju najveći obrtni moment u širem području obrtaja, što znači da i u tom širem području obrtaja razvijaju najveću snagu, a kako ne bi došlo da kvara izazvanog mehaničkim i toplotnim preopterećenjem, kod modernih turbodizelskih motora ugrađuje se ventil naziva waste – gate. Ovaj waste – gate ventil ima svrhu ograničavanja pritiska, odnosno ograničava pritisak kako ne bi došlo do prenabijanja te usmjerava dio otpadnih gasova mimo turbine direktno u izduvni sistem. Na ovaj način se naglo siječe vrh krivulje obrtnog momenta, čime se objašnjava njegova najveća vrijednost u širem području obrtaja.

I na kraju pitanje – što je bolje za svakodnevnu vožnju?

Mnogi će se složiti da su upravo bolja vozila s većim obrtnim momentom.

Zašto?

Naime, motori koji imaju veći obrtni moment nude elastičniju vožnju, odnosno vožnju s manjom izmjenom brzina.

Takođe, ako vam je potrebno vozilo kojim ćete prevoziti teret, isto je bolje ono s većim obrtnim momentom jer je on osnovna karakteristika motora za ovakve namjene.

(Silux.hr)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!