Goran Bogdan jedini iz regiona nominovan za Evropsku nagradu

332

Evropska filmska akademija i EFA Productions iz Berlina, udruženi sa Evropskim filmskim festivalom iz Sevilje, objavili su nominacije u svim kategorijama za 33. dodjelu Evropskih filmskih nagrada, koja će se održati virtuelno, a Goran Bogdan je jedini iz regiona nominovan za najboljeg glumca za film “Otac” Srdana Golubovića.

“Da bi proširio platformu na više evropskih filmova u ovo teško vrijeme za evropsku kinematografiju i umjetnike, odbor EFA odlučio je da izuzetno poveća nominacije u kategoriji cjelovečernjih igranih filmova i u dokumentarnoj kategoriji sa pet na šest naslova”, objasnio je Majk Dauni, predsjednik EFA.

Više od 3.800 članova EFA sada će glasati za pobjednike koji će biti predstavljeni u nizu virtuelnih događaja od 8. do 12. decembra, usljed pogoršane situacije sa pandemijom.

Za najbolji Evropski film u konkurenciji su sljedeća ostvarenja: “Druga runda” Tomasa Vinterberga (Danska, Holandija, Švedska), sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi, već uveliko uspešan “Berlin Alexanderplatz” Burhana Kurbanija (Nemačka, Holandija), “Tijelo Hristovo” Jana Komasa (Poljska, Francuska), koji se neko vrijeme prikazuje i u domaćim bioskopima.

Za tu nagradu takmiči se i zapaženo djelo “Martin Eden” Pjetra Marčela (Italija, Francuska), šokantan, mučan i kontraverzan film “Obojena ptica” Vaclava Marhula (Češka republika, Ukrajina, Slovačka) i “Undine” Kristijana Pecolda (Francuska, Njemačka).

Evropski dokumentarni film u selekciji ima sljedeća imena: “Kolektiv” Aleksandra Nanau (Rumunija, Luksemburg), “Asaša, moj dom” Radua Kijornusiusa (Rumunija, Finska, Nemačka), “Gunda” Viktora Kosakovskog (Norveška, SAD), “Mala djevojka” Sebastijana Lifšica (Francuska), “Saudi Runaway” Suzane Regine Meurs (Švajcarska) i “Pećina” Ferasa Fajeda (Danska, Arapska republika Sirija).

Kategorija Evropski kratki igrani film donosi isto žestoku konkurenciju talentovanih autora – “Sve mačke su sive u mraku” Lase Linder (Švajcarska), “Genius Loci” Adrijana Merigea (Francuska), “Past perfect” Jorgea Džakoma (Portugal), “Sun Dog” Dorijana Džespersa (Belgija, Rusija) i “Ujka Tomas, brojeći dane” Regine Pesoa (Portugal, Kanada, Francuska).

Zanimljivo je da u nominacijama za najboljeg evropskog reditelja su i neki autori čija dela nisu ušla u uži izbor za najbolji film, što se odnosi na čuvenu Anješku Holand za ostvarenje “Šarlatan”, koje je oduševilo publiku i žiri na Festivalu evropskog filma Palić 2020.

U tu grupu spada i slavni francuski reditelj Fransoa Ozon sa filmom “Leto '85”, kao i Maria Sodal sa naslovom “Nada”, koji je takođe bio itekako zapažen na Paliću, jer je proglašen za najbolji na toj filmskoj smotri.

Ostali režiseri imaju i svoje filmove u kategoriji Najbolji evropski film – Jan Komas za kontraverzno “Telo Hristovo”, Pietro Marčelo za “Martina Edena” i Tomas Vinterberg za dramu “Druga runda”.

Za najbolju evropsku glumicu biće vjerovatno “mrtva trka” između ovih dama: Paula Bir (“Undine”), Nataša Bereznaja (šokantno djelo “Dau.Nataša”), Andrea Bren Hovig (“Nada”), En Dal Torp (“Charter”), Nina Hos (“Moja mala sestra”) i “Marta Nieto” (“Mati”).

Najbolji evropski glumac biće jedan od ovih šest umjetnika: Goran Bogdan za izuzetnu ulogu u sprskom filmu “Otac” Srdana Golubovića, koji je već osvajao nagrade za glumu u Puli, Nišu, svjetskim smotrama; Elio Germano za dramu “Hidden Away”, Bartoš Bjelenja (“Tijelo Hristovo”), Luka Marineli (“Martin Eden”), uvijek odlični Mads Mikelsen (“Druga runda”) i čuveni holivudski glumac Vigo Mortensen za evropski projekat “Falling”.

Posljednja nominacija posvećena je esencijalnom zanimanju u sedmoj umjetnosti, od čega sve počinje, a to je – scenario.

Šest najboljih scenarista ove godine nominovani su: Kosta-Gavras (“Adults in the Room”), Martin Behke i Buran Kurbani (“Berlin Alexanderplatz”), Damiano i Fabio D” Inocenco (“Bad Tales”), Pjetro Marčelo i Mauricio Brauči (“Martin Eden”) i Tomas Vinterberg i Tobias Lindholm (“Druga runda”).

Zanimljiva je činjenica da su u evropskim filmovima, barem sudeći po nominovanim ostvarenjima, reditelji gotovo kompletni autori, odnosno potpisuju uvijek i scenario, samostalno ili u saradnji sa kolegama dramaturzima, rijetko gdje je film snimljen samo po scenariju drugoga, a da režiser nije učestvovao u njegovom pisanju.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!