Grčka se zatvorila, iz kuće samo zbog nekoliko razloga

434

U Grčkoj je u subotu stupila na snagu odluka o uvođenju tronedjeljnog karantina zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da je ograničavanje kretanja pojedinaca čin solidarnosti preduzet slobodnom voljom.

Kako je saopšteno, to podrazumijeva između ostalog da se korišćenje javnog prevoza svede na minimum, a za izlazak iz kuće građani treba da dobiju dozvolu ili putem SMS ili pomoću dokumenta koji izdaju poslodavci.

Kako se pojašnjava, prije izlaska iz kuće građani šalju tekstualnu poruku na broj 13033 navodeći konkretan razlog za napuštanje doma ili ručno popunjavaju formular. Razlozi mogu biti odlazak u apoteku ili kod ljekara, u supermarket, banku, na sahranu, obavljanje fizičkih vježbi, šetanje pasa ali uz poštovanje distance.

Zabranjena su putovanja između prefektura, prenosi ANA.

Osnovne škole ostaju otvorene, a ostali učenici prelaze na onlajn nastavu.

Dostava hrane i uzimanje hrane za ponijeti su dozvoljeni, ali odlazak po hranu ne može biti razlog za izlazak sam po sebi, već se to može obaviti uz neki od već pomenutih razloga dozvoljenih za izlazak.

Većina prodavnica, izuzev sumermarketa i prodavnica prehrabmene robe, neće raditi.

Sve bogomolje biće zatvorene, a vjerske službe su obustavljene izuzev sahrana kojima će moći da prisustvuje do devet osoba.

Kazna za kršenje mjera kreće se od 300 evra za pojedinca, do 5.000 evra za firmu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!