Riječi i jezik dobili su svoj muzej u Vašingtonu

584

Snazi riječi i jezika, bilo u javnom obraćanju ili ličnom opisivanju sebe samih, posvećen je novi muzej koji otvorio u Vašingtonu.
Interaktivni eksponati podstiču posjetioce da se okušaju u čitanju poznatih govora pomoću telepromptera ili da pjevaju legendarne pesme u karaoke stilu kako bi osjetili zbog čega riječi odzvanjaju u ljudima.

Zid riječi visok 6,7 metara takođe pripovjeda priču o engleskom jeziku, dok u drugoj sobi posjetioci svih starosnih dobi putem video serija mogu naučiti druge jezike i ono što ih čini jedinstvenima.

Otvaranje muzeja kasni mjesecima, nakon što je odloženo u proljeće zbog krize koronavirusa. Ulaz je besplatan, iako se posetioci mole da rezervišu termine u sklopu zdravstvenih pravila.
Misija ovog muzeja, koji je osnovala filantropkinja An Fridman, “jeste obnoviti i podstaknuti ljubav prema riječima, jeziku i čitanju kao temelju jake moderne demokratije”.

Muzej je smješten u istorijskoj školi Franklin, gde je američki pronalazač Alexander Graham Bell izvršio svoj prvi uspešni bežični prenos glasa pomoću “fotofona”.

 

Foto: Screenshot YouTube/WUSA9

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!