Novi programski sadržaji za 88. godišnjicu Banskog dvora

418

Banja Luka je ponosna na rezulate koje u posljednje vrijeme ostvaruje Banski dvor, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić na današnjoj konferneciji za novinare kojom je obilježena 88. godišnjica postojanja Kulturnog centra Banski dvor.

On je istakao da je Banski dvor, konceptualno, epicentar banjalučkih kulturnih dešavanja, pa čak i u ovoj godini u kojoj je broj dešavanja znatno manji.

  • Banski dvor je bio jedna od prvih ustanova koja je počela sa aktivnostima nakon što je to dozvoljeno,a publika je sa nestrpljenjem čekala da krene program. Grad Banja Luka je tu da podrži rad Banskog dvora, kako u programskom tako i u infrastrukturnom smislu, jer je, u protekle dvije godine, izvršena najveća obnobva zgrade Banskog dvora još od razornog zemljotresa 1969. godine – naglasio je Radojičić.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor, Mladen Matović, rekao je da je u Banskom dvoru organizovano oko 300 događaja na nivou godine i najavio tri nova projekta kojima će Banski dvor osvježiti banjalučku kulturnu scenu u narednom periodu.

  • Prvi projekat je osnivanje kamernog gudačkog orkestra koji će nositi ime bana Svetislava Tise Milosavljevića i djelovaće pri Banskom dvoru, a prvi koncert imaće upravo na sam dan Banskog dvora – 8. novembra. Druga značajna programska aktivnost biće realizacija ekskluzivne postavke koju čini porodična zaostavština bana Todora Lazarevića, dok je treći projekat u vezi sa likovnom umjetnošću gdje će, u adaptiranim slikarskim ateljejima, stvarati poznati likovni umjetnici koji će dolaziti u naš grad – naveo je Matović.

Dirigent Kamernog gudačkog orkestra „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“, Branka Radošević Mitrović, kazala je da svaki grad, koji drži do kulture, ima svoj kamerni orkestar i da za Banju Luku ovo predstavlja veliki iskorak. Ona je dodala da će orkestar, za početak, brojati devet članova zbog aktuelne epidemiološke situacije, a da je planirani broj članova 25.

Urednik likovnog programa u Banskom dvoru, Slobodan Vidović, kazao je da rezidencijalni projekat dolaska likovnih umjetnika u naš grad podrazumijeva da ovi umjetnici u određenom vremenu borave u Banjoj Luci i ovdje stvaraju svoja djela, a nakon toga će uslijediti izložbe i drugi prateći sadržaji.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!