Retrospektivna izložba Ratka Lalića otvorena u Banskom dvoru

322

Retrospektivna izložba “Godišnja doba – zapisi na površini zemlje” jednog od najznačajnijih srpskih slikara današnjice Ratka Lalića, predstavljena je sinoć medijima i stručnoj javnosti u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

“Ovo je grad meni jako drag. Izlagao sam ovdje već tri puta u različitim konceptima. Izveo sam ovdje jednu generaciju studenata u Banjaluci, htio ili ne htio ja sam ovdje prisutan. Кada je formirana Akademija u Sarajevu radio sam tamo kao asistent, onda se desio raspad Jugoslavije koji mi je jako teško pao, onda su me pozvali na Cetinje, zatim u Beograd kao redovnog profesora, a onda se započela priča o formiranju akademije u Banjaluci. Srećan sam što sam  stigao  u Banjaluku i sa Brankom Miljušem  učestvovao u tom važnom događaju”, rekao je Lalić

Drago mu je, kako kaže, da je u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora na predstavljanju izložbe u ograničenom broju vidio i svoje studente.

“Oni  su sada formirane ličnosti, njeguju neki svoj afinitet, senzibilitet i usmjeravaju se, a ja sam presretan. Jako je dobro da učenici budu bolji od učitelja. Svaki njihov uspjeh je moja radost. U Banjaluci ima mnogo dobrih umjetnika koji imaju internacionalnu afirmaciju i koji prezentuju svoje stvaralaštvo. Sada kad  se sjećam kad sam sve bio ovdje, koje su to godine bile, malo zastanem, nevjerovatno je kako vrijeme prolazi”, kazao je Ratko Lalić.

Umjetnost je, kako ističe dio njega, a on je dio svojih slika.

“Školovanje, putovanja po svijetu, učestvovanje u kolektivim izložbama,  obilaženje muzeja sve to čovjek prikuplja u sebi i onda se od svega onoga što ostane u nama dešava jedna transformacija iskustva u sliku. Uvijek ostajem pri nekom svom osjećanju. Sada dok gledam ove slike u ovom prostoru pitam se koliko su ova nadahnuća koja su na platnu ostala i sa mnom i u meni”, dodao je Lalić.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Banski dvor nije organizovao svečano otvaranje, a posjete sa ograničenim brojem ljudi koji istovremeno mogu boraviti u izložbenom prostoru, moguće su svakim danom osim nedjeljom od 10.00 do 20.00 časova.

Ova izložba biće otvorena do 15. januara 2021. godine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!