Kokos i voda čuvaju usne zimi

993

Ispucale usne su za većinu ljudi pravi znak da je zima stigla i da je toplo vrijeme daleko iza nas. Glavni uzročnici ispucalih usana su pad temperature, suv vazduh kao i velika temperaturna razlika između zatvorenih prostorija i spoljašnjosti.

Iako mogu biti veoma dosadan problem, postoji mnoštvo veoma efektnih načina na prvom mjestu da spriječite, ali i da liječite ispucale usne. Iako je hladno, konzumirajte više tečnosti, jedite voće i povrće, pijte čajeve i sokove.

Vitamini

Nedostatak vitamina B, gvožđa ili esencijalnih masnih kiselina može dovesti do pucanja i perutanja usana. Ako ne unosite dovljno ovih vitamina i minerala putem ishrane, obavezno uzimajte suplemente.

Voda

Da biste izbjegli dehidraciju usana, pijte velike količine vode i tokom zimskog perioda.

Vlažnost vazduha

Na radijatore obavezno stavljajte posudice s vodom ili nabavite aparat za vlažnost vazduha.

Balzam za usne

Svakodnevno koristite balzam za usne prije nego što ispucaju i počnu da se perutaju. Obratite pažnju da koristite balzam koji posjeduje zaštitni faktor, najmanje 16.

Ne grizite, ne oblizujte i ne kidajte usne

Sve te veoma loše navike mogu dovesti do ranica i dodatnog isušivanja usana.

Pažljivo birajte karmin

Dugotrajni, suvi karmini mogu dodatno isušiti usne zato radije birajte karmine kremaste teksture koji hidratizuju. Izbjegavajte eukaliptus i mentol. Svi proizvodi na bazi ovih biljaka dodatno isušuju usne.

PRIRODNI TRETMANI ZA ISPUCALE USNE

Ako s prevencijom niste počeli na vrijeme i usne su ispucale, isprobajte neke od prirodnih tretmana koji su zaista djelotvorni.

Kokosovo ulje

Omekšava i hidratizuje usne. Samo ga utrljajte na usne svako veče i svako jutro i sigurno nećete imati brige s ispucalim usnama. Ne lickajte usne tokom dana i ulje će trajati i štititi vas do naveče.

Krastavac

Ovo povrće će usnama obezbijediti vodu i vitamin C, što hidratizuje i štiti.

Gel aloe vere

Sadrži poprilične količine kolagena, elastina i esencijalnih ulja važnih za brže zacjeljenje i reparaciju usana.

Sebum

Uljna supstanca koja se nalazi ispod i sa obje strane nosa je prirodni način da hidratizujete usne. Dobro operite ruke, prstima trljajte obje strane nosa pa sebumom premažite usne.

(NN)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!