U Njemačkoj stupilo na snagu djelomično zatvaranje

312

U Njemačkoj su danas stupile na snagu strože mjere u borbi protiv širenja koronavirusa kojima je cilj smanjenje osobnih kontakata građana i smanjenje rasta broja novozaraženih.

Od danas osim uobičajenih pravila o držanju razmaka, pranja ruku i nošenja zaštitnih maski u trgovinama, javnom prevozu i pješačkim zonama, uvodi i mjera zabrane okupljanja više od deset osoba iz najviše dva domaćinstva. Nove mjere odnose se i na rad restorana i ugostiteljskih objekata, koji od danas smiju prodavati hranu i piće samo za konzumaciju izvan objekta. Hotelima u Njemačkoj je zabranjen prihvat gostiju koji nisu na poslovnom putu. Građani su pozvani da se suzdrže od privatnih putovanja i okupljanja. Rad je također zabranjen kazalištima, kinima i opernim kućama, kao i fitnes studijima i bazenima.

Za razliku od proljetnog lockdowna rad je dopušten frizerima i cjelokupnoj maloprodaji, uz uslov od najmanje 10 kvadratnih metara po kupcu. Škole i vrtići takođe ostaju otvoreni uz posebne epidemiološke mjere.

Sredinom novembra procjena mjera i moguće ublažavanje

Njemačka kancelarka se s premijerima saveznih pokrajina ponovno nalazi sredinom novembra, kada će biti razmotrene daljnje mjere te eventualnu ublažavanje lockdowna zavisno od epidemiološke situacije.

Državni epidemiološki institut Rober Koch danas je zabilježio 12.097 novih zaraza, što je najviša dosad zabilježena vrijednost ponedjeljkom, kada zbog vikenda pristiže manji broj prijava u središnji epidemiološki ured.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!