Međunarodni horski festival u Banjaluci: Susreti tradicije uvezani muzikom

361
Tradicionalna muzička manifestacija Banjalučki horski susreti, koja već godinama okuplja horove iz nekoliko država, svečano će biti otvorena u petak, a ove godine okupiće devet horova i ansambala.

Ovaj međunarodni horski festival po 17. put organizuje Srpsko pjevačko društvo Јedinstvo iz Banjaluke, a ovogodišnja smotra, koja će trajati do subote, biće održana na nekoliko lokacija i to u sali Svetosavske omladinske zajednica, Hramu Hrista Spasitelja te vijećnici i koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra. Posebna važnost horskih susreta je unapređenje horskog pjevanja, povezivanje gradova i država i upoznavanje različitih ansambala, što sve zajedno može značajno da obogati muzički život i koncertne aktivnosti u Banjaluci.

– Banjalučki horski susreti traju tri dana, u njihovom sklopu biće održani: promocija izdanja (zbirka horova i kompakt disk) Mješovitog hora SPD Јedinstvo Banjaluka i Hora sveštenika Eparhije banjalučke, okrugli sto sa kompozitorom Miroljubom Aranđelovićem iz Beograda, dva cjelovečernja koncerta, više promenadnih i drugih nastupa – najavili su organizatori.

Promocija pomenutih izdanja biće održana sutra od 18 časova, u prostorijama Svetosavskog kulturnog kluba, dok će festival svečano biti otvoren u petak koncertom duhovne pravoslavne muzike u Hramu Hrista Spasitelja. Od 20 časova svi posjetioci imaće priliku da, osim Јedinstva, čuju i Ženski ansambl Dar (Banjaluka), Muški hor Istočnik (Beograd), Ansambl Ljubav, vera, nada (Beograd), Ženski ansambl Konstantin (Banjaluka) i Kamerni mješoviti hor Akademije umjetnosti Banjaluka. Dirigenti na koncertu su Bojana Radivojević, Hilda Hrekes, Nemanja Savić i Milutin Јojić.

Banjalučki horski susreti su manifestacija na kojoj je u proteklih nekoliko godina nastupilo više od 100 horova iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Slovenije, Grčke, Austrije, Rumunije, Makedonije, Grčke, Bugarske i drugih zemalja, te više od 5.000 aktivnih učesnika. Prema riječima organizatora, nastupe je do sada pratilo više hiljada poklonika horskog stvaralaštva.

– Na osnovu objektivnih pokazatelja, muzičkih kritika eminentnih dirigenata, kompozitora, drugih muzičkih znalaca i mnogobrojne publike, Banjalučki horski susreti u potpunosti su opravdali očekivanja stručne kritike i muzičke javnosti, te tako potvrdili nesumnjiv značaj ove muzičke manifestacije. Sa sigurnošću se može reći da Banjalučki horski susreti”dosežu visoke estetske i umjetničke vrijednosti i time potvrđuju opravdanost svog postojanja – objasnili su organizatori.

U nastavku ovogodišnjeg festivala biće održan susret s kompozitorom Miroljubom Aranđelovićem Rasinskim, kojeg će zainteresovani imati priliku da upoznaju u subotu u vijećnici Banskog dvora od 11 časova.

Festival će biti zatvoren u subotu u koncertnoj dvorani Banskog dvora programom koji će početi u 20 časova, a na kojem će nastupiti nekoliko horova i ansambala iz Banjaluke, Beograda, Čelinca i Prnjavora.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!