SZO poručuje Evropi: Kontakti zaraženih moraju u izolaciju

364

U jeku drugog talasa pandemije virusa korona i naglog porasta broja zaraženih u Evropi i SAD, voditelj službe za hitne zdravstvene situacije u WHO-u Majkl Rajan poručio je vlastima: stavljajte kontakte u izolaciju.

“Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem kovida bude stavljen u karantenu tokom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa”, rekao je Majkl Rakan na konferenciji za novinare u Ženevi.

“Mislim da se to nije činilo niti da se ne čini na sistemski način” i to je “jedan od glavnim razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve”, rekao je.

Traženje kontakata u mnogim je evropskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva kovida-19 je doslovno eksplodirao na Starom kontinentu posljednje dvije sedmice.

“Oko polovine zemalja evropske regije SZO-a zabilježilo je prošle sedmice 50-postotno povećanje broja infekcija”, kazao je.

Njegova kolegica Maria Van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, “ne ulazi u mozak”.

“Znam da je ljudima dosta ali taj je virus pokazao da se može ponovno pojaviti velikom brzinom i zaprijetiti bolnicama i zdravstvenom sistemu ako ne pazimo na mjere”, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adanom Gebrejesus.

U svijetu je broj zaraženih od virusa korona prešao 40 miliona, a umrlih je 1,1 milion.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!