Egipćanin u 75. godini postao najstariji svjetski profesionalni fudbaler

317

Egipćanin Ezeldin Bahader, ponosni deda šestero unučadi, po Ginisovoj knjizi rekorda je postao najstariji svjetski profesionalni fudbaler, nakon što je odigrao drugu 90-minutnu utakmicu nedugo prije svoga 75. rođendana.

Bahaderov su svjetski rekord priznali u subotu naveče nakon utakmice na kojoj je promašio kazneni udarac. Meč koji je njegova ekipa odigrala 6. oktobra završio je 3:2 u korist protivničkog sportskog kluba El Ajat u egipatskoj trećoj ligi.

Nekadašnji igrač amater, koji će 3. novembra navršiti 75 godina, u martu je, na svojoj debitantskoj utakmici kao profesionalac postigao pogodak iz jedanaesterca. Istog je mjeseca planirao odigrati i drugu 90-minutnu utakmicu da bi oborio svjetski rekord, ali prekid sportskih događanja i aktivnosti radi suzbijanja širenja korona virusa stavili su njegove planove na čekanje.

Bahader je ranije novinarima rekao da ima 75 godina, kazavši im da ih je jednostavno “zaokružio”. Zahvaljujući njegovim poznim godinama ekipa je na utakmici 6. listopada imala sponzore i dobila velik publicitet. Subotnjoj su utakmici prisustvovali neki od šestero Bahaderovih unuka koji su ga došli bodriti, dovikujući mu: “Naprijed, djede!”

Rekord je do sada držao 73-godišnji Izraelac Isak Hajik, prenosi Hina.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!