Šolc: Ekonomski oporavak do početka 2022. godine

515

– Najnoviji ekonomski podaci daju nadu da se njemačka ekonomija može vratiti na nivo iz perioda prije krize početkom 2022. godine, izjavio je ministar finansija Njemačke Olaf Šolc.

On je u intervjuu za Si-En-Bi-Si rekao da povećanje vladinog duga nije problem, jer se Njemačka može izboriti sa situacijom “dobrim rastom”.

Šolc je odbacio zabrinutost da državna pomoć vještački održava u životu kompanije koje su u finansijskim problemima prouzrokovanim pandemijom virusa korona.

Vlada Njemačke preduzela je određene mjere, kao što je omogućavanje kompanijama da do kraja godine predaju zahtjev za proglašenje bankrota, umjesto do kraja prošlog mjeseca.

Potpomognute tim mjerama, broj kompanija u Njemačkoj koje proglašavaju nesolventnost pao je za šest odsto u prvoj polovini 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine.

Kritičari tvrde da suspendovanje nesposobnosti plaćanja ne sprečava kolaps “zombi kompanija” koje se vještački održavaju.

Šolc je istakao da kompanije u Njemačkoj, uprkos krizi, donose neophodne odluke i prilagođavaju se situaciji.

Njemački ministar naveo je primjer kompanija koje smanjuju broj zaposlenih umjesto da iskoriste državnu pomoć koja će im omogućiti da skrate radno vrijeme.

“Debata o ‘zombi kompanijama’ je besmislica”, dodao je Šolc.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!