Prvi put objavljeni snimci Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube iz Brazila

553

Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba su početkom 1994. godine u Brazilu snimili kultni album „Angel's Breath“.

U to vrijeme snimljen je i video materijal, sa namjerom da se upotrijebi za spot za neku od pjesama sa ovog albuma, prenosi Blic.

Nažalost, do realizacije spota nikada nije došlo. U produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a u režiji Marije Vukić, do sada neobjavljen materijal iskorišćen je 26 godina kasnije za ekranizaciju pjesme “Metak“.

“Angel’s Breath”, kultni album Milana i Sube, doživeo je svoje reizdanje, u saradnji Zadužbine, porodice Mitra Subotića Sube i izdavačke kuće Croatia Records.

“Angel’s Breath” je sniman u Subinom studiju „Wah Wah“ u Sao Paulu početkom 1994. godine. Pored Sube i Milana, u spotu za „Metak“ pojavljuju se i brazilski muzičari Fabio Golfetti i Žoao Parahiba, koji su i svirali na albumu. Za snimanje i produkciju zaslužan je Suba, a za remastering Marko Perić.

– Ovo vrijeme je vrijeme ponovne podjele, ponovnog usitnjavanja geopolitičkih cjelina, cijepanja država i vrijeme lokalnih ratova – stajalo je, s Milanovim potpisom, u propratnom materijalu na promociji “Angel’s Breatha” u Barutani na Kalemegdanu 1994. godine.

– Ovo vrijeme je takođe vrijeme u kom dominira uska specijalizacija u svim domenima ljudske aktivnosti – od nauke, preko privrednih grana, do umjetnosti. Današnji čovjek osuđen je da preko medija prima i doživljava ovaj svijet kao kolaž čije pravo lice i cjelinu nije u stanju da sažme u konačnu viziju. Ovaj projekat, nazvan po imenu sveplanetarnog kopna koje se vremenom razdvojilo u današnje kontinente, bavi se pokretanjem svijesti o zajedničkom duhu planete Zemlje u njegovom originalnom obliku, onakvom kakav je postojao prije početka procesa raspada. Ritam, najstarija komponenta muzike, najstarije umetnosti, osnova je ovog projekta, dok preko njega plivaju i zvuci balkanskog etnosa, sa mjesta koje je trenutno žarište iskonske borbe dobra i zla u ljudima. Ovaj poduhvat je nastavak mog rada na borbi protiv primitivizma u današnjoj kulturi, koji je uzeo maha uglavnom zbog nemilosrdnih političkih igara moći, koje su prouzrokovale sveopšte udaljavanje od spiritualnog.

Pod naslovom “Muzika četvrtog svijeta”, isti materijal sadržao je bilješku Mitra Subotića: „Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja. Sama činjenica da smo sva četvorica različiti i da posjedujemo različite muzičke senzibilitete i iskustva bila je izazov za stvaranje jednog zajedničkog projekta. Na generalnom planu bio je to brazilski projekat, na kome su se susreli evropski i brazilski muzički uticaji i izmiješali se u nekim višim energetskim sferama. Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike. I zbog te mješavine, koja je nastala miješanjem četiri tipična pečata i stvorila peti, ja ovu muziku zovem muzikom četvrtog, a ne trećeg svijeta. U jednom momentu smo razmišljali da li sad, zbog ovog projekta, da promijenimo ime, da ne bude više “Angel’s Breath”, jer je ono označavalo koncept između Milana i mene, a sad su bila u pitanju još dva muzičara. Odlučili smo ipak da i dalje zadržimo to ime, jer “Angel’s Breath” u stvari predstavlja priču o stvaranju čovjeka iz blata, sličnu onoj u kojoj Bog stvara čovjeka iz blata, udahnuvši mu potom život. Mi nismo snažni kao bogovi, ali uz anđelov dah, uz muziku koja je dah bogova, mi želimo da udahnemo u čovjeka novi svijet i novo iskustvo. Odlučili smo da i dalje zadržimo to ime, jer se prvobitni koncept koji smo Milan i ja imali ovim projektom produbio i otišao dalje u istraživanju novih, ne samo muzičkih već i emotivnih svetova u nama i oko nas.

www.srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!