Do kraja oktobra prvih pet tužbi oboljelih od kancera protiv NATO

372

– Višim sudovima u Srbiji do kraja oktobra biće podneseno prvih pet pilot tužbi sa odštetnim zahtjevom oboljelih građana Srbije protiv članica NATO snaga koje su bombardovale Srbiju osiromašenim uranijumom, najavio je advokat Srđan Aleksić.

“Tužbe ćemo podneti u Nišu, Vranju, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu”, rekao je Aleksić za beogradske “Večernje novosti”.

Aleksić je rekao da je ovog vikenda italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja došao u Niš da mu pomogne da finalizuju tužbe protiv članica Alijanse zbog ugrožavanja zdravlja i života ljudi i životne sredine za vrijeme bombardovanja 1999. godine.

On je naveo da su tužitelji nekadašnji rezervisti, oficiri, policajci na dužnosti na Kosovu i Metohiji i civili.

“Svi su oboleli od karcinoma, a za vreme NATO bombardovanja bili su na Kosovu i Metohiji ili u Vranju. Izabrali smo slučajeve koji su identični onima koje je kolega Tartalja u Italiji dobio (na sudu)”, rekao je Aleksić.

Tartalja je pred italijanskim pravosuđem dobio više od 170 presuda u korist vojnika iz mirovnih misija na teritoriji bivše Jugoslavije, koji su oboljeli od kancera, a utvrđeno je da postoji veza između njihovog obolijevanja i boravka na bombardovanoj teritoriji.

Uz pilot tužbe biće dostavljeni i medicinski dokazi da je uzročnik bolesti osiromašeni uranijum.

Aleksić je pojasnio da je Tartalja uspio da dokaže prisustvo teških metala kod oboljelih, u čemu su mu pomogla vještačenja Univerzitetske klinike “La sapijenca” u Rimu, Instituta za nanotehnologije u Milanu i Univerzitet u Torinu.

Aleksić je najavio da će u ovim slučajevima biti angažovani italijanski onkolozi koji su već vještačili za italijanske vojnike.

On je napomenuo da su se za srpsko pravosuđe opredijelili zbog velikih parničnih troškova u inostranstvu, ali i zbog mogućnosti da se strani sudovi oglase nenadležnim jer tužitelji nisu njihovi državljani.

“Mi imamo zajednički usud: građani Srbije su bombardovani i umiru od posledica tog čina, a isto važi i za italijanske vojnike koji su bili u misijama u inostranstvu, gde su korišćene bombe sa osiromašenim uranijumom, kao što su BiH i Kosovo. To je bio razlog da sa kolegom Aleksićem započnemo pravosudnu bitku”, rekao je Tartalja.

Parlamentarna Komisija za istragu posljedica NATO bombardovanja po zdravlje građana Srbije, formirana 2018. godine, prema riječima predsjednika Darka Laketića, privodi kraju završni izvještaj i predsta

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!