Poznati oftalmolog: Ćirilica najmanje zamara oči

484

Njemački oftalmolog dr Verner Veber nazvao je srpsku ćirilicu „prvom azbukom svijeta“.On je odbranio doktorsku disertaciju u Lajpcigu 1937. godine na temu „Azbuke svijeta“ kada je ustanovio da je srpska ćirilica “odmor za oči”.

Prema njegovim tvrdnjama kada se čita ovo pismo najmanje, od svih pisama, zamara oči zbog čega je ponijela titulu prve azbuke svijeta.

Srpsku ćirilicu najsavršenijim pismom na svijetu smatrao je i poznati irski, dramski pisac Džordž Bernard Šo. On je u svom testamentu ostavio novčani iznos od 367.233 funte Englezu koji uspije da uprosti englesku abecedu po uzoru na Vukovu ćirilicu (jedno slovo –jedan glas). Među Britancima se do danas nije našao takav reformator koji bi dobio zaostavštinu velikog pisca.

Srbi su najsavršenije pismo na svijetu, kakvim ga neki smatraju, dobili zahvaljujući Vuku Stefanoviću Karadžiću , koji je reformu srpske ćirilice izvršio početkom 19. vijeka, piše Sputnik.

Vukova fonetska azbuka (naziv prema nazivu slova: A – az, B – buki) sa 30 grafema zvanično je prihvaćena 1868. godine.

Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog vijeka u današnjoj Bugarskoj.

Ime je dobila po Ćirilu, jednom od solunske braće koji su širili hrišćanstvo među Slovenima. Smatra se da je tvorac ćirilice Kliment Ohridski, jedan od učenika Ćirila i Metodija. Postoje neki istraživači koji tvrde da je njen tvorac Konstantin Preslavski, odnosno car Simeon Veliki.

Ćirilica je stvorena po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova.

Kao jednostavnije pismo od glagoljice, koja je starija po postanku, ćirilica je potiskivala glagoljicu i ustaljivala se u Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji, Rusiji.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!