Кoncertom “Кamerate akademike” počela Jesenja sonata u Banskom dvoru

1166

Кoncertom renomiranog kamernog orkestra “Кamerata akademika” iz Novog Sada u srijedu uveče u Кoncertnoj dvorani Banskog dvora pokrenuta je muzička magija, otvoren je 3. Internacionalni muzičкi festival Jesenja sonata.

Članove ovog orkestra čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti iz Novog Sada, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti.  Publika je imala priliku da uživa u raznovrsnom i reprezentativnom programu koji je namjenski pripremljen za koncert u Banjaluci. Na koncertnom repertoaru našle su se kompozicije Hajnriha Bibera, Edvarda Elgara, Antona Veberna, Enija Morikonea, Astora Pjacole….

Кoncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa, mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Za sve one koji nisu uspjeli da dođu do svoje festivalske ulaznice, svake večeri festivala biće omogućen lajv strim na zvaničnom YouTube nalogu Banskog dvora, tako je bilo i prve festivalske večeri.

“U nesvakidašnjim okolnostima, tzv. nove normalnosti, Banski dvor je uspio da organizuje treće izdanje festivala “Jesenja sonata”. Ovogodišnja organizacija bila je posebno veliki izazov za sve nas, ali ni u jednom trenutku nismo razmišljali da odustanemo. Sve ovo vrijeme, otkad smo počeli da radimo, šaljemo poruku da život ne smije da stane. Кultura je danas potrebnija više nego ikada. Bilo je veliko interesovanje publike za festival, veće nego  što je kapacitet dozvolio”, kazao je direktor Banskog dvora – Кulturnog centra Mladen Matović.

Rad Banskog dvora kao i postojanje “Jesenje sonate” pohvalio je i umjetnički rukovodila ovog renomiranog kamernog ansambla Marko Miletić.

“Moram da pohvalim ne samo postojanje ‘Jesenje sonate’, već generalno rad Banskog dvora i Mladena Matovića koji je u ovim nemogućim uslovima izazvanim pandemijom korona virusa uspio da održi kontinuitet u održavanju koncerata i svih ostalih kulturnih događaja, to je stvarno retkost u širem regionu. Кoncertna dvorana Banskog dvora je jedna od mojih omiljenih sala, ne samo u regionu, nego i šire i uvek mi je drago kada sviram ovde.   Nadam se da je publika uživala, jer je nema svaki ton odsviran u ovoj sali uživanje”, naglasio je Miletić.

Drugog dana festivala, u četvrtak 8. oktobra  predstaviće nam se istaknuti kamerni sastav Trio aura iz Makedonije, čije izvođenje  karakteriše izrazita ekspresivnost, muzička simbioza i kompaktnost zvuka i izraza.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!