Paprene cijene studentskih soba

369

BANJALUKA, PALE – Kako se bliži početak nove akademske godine, raste potražnja za stanovima koji se iznajmljuju, a pandemija izazvana virusom korona nije smanjila potražnju za privatnim smještajem.

Većina budućih podstanara stanove traži i u malim oglasima, gdje je u ponudi sve i svašta, ali gdje ipak mogu jeftinije da pronađu krov nad glavom. U većini oglasa u kojima se nude stanovi navodi se da se iznajmljuju isključivo studentima, da imaju internet i kablovsku TV, a cijene se kreću od 150 do 450 KM. Da bi prošli jeftinije, studenti se i udružuju pa umjesto sobe uzimaju cijeli stan te dijele troškove za kiriju i režije.

“U Banjaluci studiram već dvije godine i živim na Starčevici sa dvije cimerke iz Prijedora. Plaćamo jednosoban stan 450 KM, plus režije. Cijene jesu veoma visoke, ali kad nas je više, lakše podnosimo troškove. A i budući da je epidemija kovida-19, veoma mi je bitno da osobe znam odranije”, kazala je za “Nezavisne” Sanja Dević, studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta iz Prijedora.

Milana Vujmilović iz Novog Grada, koja studira na Elektrotehničkom fakultetu, u oglasima traži cimerku u garsonjeri u banjalučkom naselju Nova varoši.

“Stanujem već dugo u istom stanu. Kirija je 300 KM, ali jedna osoba plaća 150 KM mjesečno sa svim režijama i treba mi jedna cimerka da podijelimo troškove”, kaže Vujmilovićeva. Dodala je da je u nekoliko godina, koliko studira, promijenila više cimerki te da je, kako navodi, imala sreće s njima.

Anica Babić iz Banjaluke, koja izdaje jednosoban stan po cijeni od 400 KM plus obaveze, kazala je da joj je veoma bitno da studenti koji se odluče na iznajmljivanje budu odgovorni i da plaćaju na vrijeme.

I u Prijedoru je pojačano interesovanje za privatni smještaj. U ponudi su uglavnom jednosobni i dvosobni stanovi, kao i dijelovi kuća. U zavisnosti od toga kako su opremljeni, cijene se kreću od 200 do 250 KM.

Idealno rješenje za studente koji dolaze izvan Banjaluke jeste studentski dom, u kojem stanarina na mjesečnom nivou iznosi 20 i 25 maraka.

Marko Ćurko, student iz Šipova, koji već nekoliko godina živi u SC “Nikola Tesla”, kazao je da smještaj u domu plaća 20 KM na mjesečnom nivou.

“Što se tiče trenutne situacije izazvane virusom korona, studenti se pridržavaju mjera koje su sa Instituta preporučili, tako da u ovom trenutku nema nikakve bojazni”, kazao je Ćurko.

Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, kaže da će brucošima ove godine biti na raspolaganju 200 mjesta.

“Useljavanje brucoša očekujemo od 1. oktobra, dok je za ostale dolazak predviđen u novembru, jer će i predavanja za njih početi nešto kasnije”, kazao je Topić. Dodao je da se, što se tiče organizacije smještaja studenata, ne očekuju veće izmjene u odnosu na prethodne godine.

“U petak treba da imamo sastanak sa predstavnicima Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u vezi sa preporukama i početkom nove akademske godine”, kazao je Topić i dodao da ne vjeruje da će biti nekih većih izmjena u odnosu na mjere koje se sada primjenjuju.

“Sada je obavezno nošenja maski u objektima, dezinfekcija i držanje fizičke distanca”, kazao je Topić i naglasio da studenti neće morati dostavljati PCR test, ali kako kaže, svi su dužni prije useljavanja imati ljekarsko uvjerenje da su zdravi.

Iz Studentskog centra Pale kazali su da oni raspolažu sa 528 kreveta te da je konkurs za smještaj u toku. Dodaju da su sobe rađene po standardima, između ostalog, kad je u pitanju i kvadratura, te da ne vjeruju da će biti problema prilikom organizacije smještaja i ističu da poštuju sve mjere koje je Institut za javno zdravstvo preporučio.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!