“Teslin” auto-pilot potpuno zakazao na testu i pokosio “pješaka”

729

Na Twitteru se pojavio snimak testa sistema automatskog kočenja “Teslinog” Modela 3, koji su sproveli Kinezi, a u kome je “Tesla” spektakularno zakazao. Naime, sistem uopšte nije registrovao “pješaka”, pa shodno tome – nije ni zakočio.

“Teslini” automobili imaju najnapredniji sistem autonomne vožnje, a istovremeno to i jedan od najkontroverznijih sastava u automobilskoj industriji danas.

Tome u prilog ide i najnoviji video objavljen na Twitteru, u kome Kinezi testiraju taj sistem na lutkama koje simuliraju prave pješake, piše Zimo.dnevnik.hr, prenosi B92.

Test je bio zamišljen tako da se “Teslin” Model 3 kreće na pravcu pri manjoj brzini, a lutka postavljena na klizni mehanizam u ključnom trenutku “izlijeće” pred automobil, koji bi, barem u teoriji, trebalo da uoči i prepozna opasnost na putu i – zaustavi se.

Međutim, u testu koji je prikazan na videu “Tesla” se ne zaustavlja, a nesrećni “pješak” u naletu ostaje bez nogu i još ponekog dijela tijela. Automobil na kraju zaustavlja sam vozač.

U komentarima na video, korisnici Twittera se šale da je “Teslin” auto-pilot možda toliko napredan da shvata da je u pitanju samo lutka pa nema potrebe za zaustavljanjem.

Međutim, to nije jedini video te vrste koji dolazi iz Kine, i u drugom testu “Tesla” je jednako efikasno “pokosio” pješaka.

Zapravo, Kinezi tvrde da su “Teslina” vozila na testiranju automatskog sistema kočenja ostvarila najgore rezultate.

“Tesla”, čini se, ima “mrtav ugao” u svom sistemu jer je sad već postala česta pojava da njihova vozila nalijeću na nepokretne objekte (poput parkiranih policijskih vozila ili prevrnutih kamiona, recimo).

Iz “Tesle+” konstantno naglašavaju da tokom vožnje s uključenim auto-pilotom vozač mora da drži ruke pored volana i da pazi na put.

“Tesla” inače za svoj sistem auto-pilota naplaćuje čak 8.000 dolara.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!