Dama francuske šansone Žilijet Greko preminula u 94. godini

548

Francuska glumica, model, vatrena ljevičarka i legenda šansone Žilijet Greko, čija je karijera trajala više od 50 godina, preminula je u 94. godini.

“Žilijet Greko je umrla okružena porodicom u svom domu koji je toliko voljela. Živjela je život kao niko drugi”, saopštila je porodica za agenciju AFP.

Greko je pjevačku karijeru okončala 2016. kada je doživjela šlog, a iste godine je izgubila i ćerku jedinicu Lorens Mari.

“Strašno mi nedostaje. Pjevanje je razlog mog življenja”, rekla je za časopis Telerama u julu.

Greko je bila legendarna pojava postratnog radikalno šik Pariza i otjelotvorenje boemskog života.

Bila je bliski prijatelj, konfidant i muza velikana poput Žan-Pol Sartra i Alberta Kamija i drugih pripadnika takozvane  Lijeve obale – pariskog umjetničkog, filozofskog i intelektualnog jezgra.

Postala je ikona Pariza recitujući stihove pjesničkih veličina poput Žaka Prevera i Borisa Vijana i pjevala šansone Žaka Brela i Serža Gensburga. Najpoznatije šansone koje je pjevala su Parlez-moi d'amour, Paris Canaille, Accordeon i Je suis comme je suis.

Ostvarila se i kao glumica i model. Bila je ljubavnica holivudskog producenta Derila Zanuka i džez legende Majlsa Dejvisa.

Ljevičarka koja je voljela život

Greko je rođena 7. februara 1927. godine u Monpeljeu, ali je odrasla u Bordou kod babe i dede nakon što su se njeni roditelji razveli.

Tokom Drugog svjetskog rata, oba roditelja su joj bila aktivna u pokretu otpora. Uhapšena je sa 16 godina nakon što su joj sestru i majku odveli u koncentracioni logor. Iskustva iz rata su joj učvrstila ljevičarske poglede na svijet od kojih nikada nije odustala.

Prepuna kreativne energije, poslije rata brzo je stekla status ikone Pariza. Rani uspjesi kao kabare umjetnice omogućili su joj seriju nastupa u pariskoj Olipmiji 1954. godine.

Nekoliko godina pre toga započela je i filmsku karijeru, koja je odvela sa druge strane Atlantika i u naručje holivudskog producenta Zanuka.

Iako nikada nije postala velika filmska zvijezda, ipak se probila i u sedmoj umjetnosti i postala popularna zbog uloge u francuskoj detektivskoj seriji Belfegor.

Protjerana je iz Čilea 1981. godine jer je na koncertu pjevala pesme koje je diktatorski režim Augusta Pinočea zabranio.

Kao i sa svim ostalim, vodila je dinamičan ljubavni život. Poslije duge veze sa legendom džeza Majlsom Dejvisom, Žilijet Greko je nekoliko puta ulazila u bračne vode.

Tri puta se udavala. Prvi put za glumca Filipa Lemera, pa za Mišela Pikolija i konačno za Žerara Žuanea, pijanistu Žaka Brela.

 

 

 Video
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!