Danas je slava Sveti Joakim i Ana: Vjeruje se da treba darivati nekoga ko ima manje od nas

397
Danas je slava Sveti Joakim i Ana, dan posvećen roditeljima Bogorodice Marije. Iako praznik nije obilježen crvenim slovom, u narodu su ovi svetitelji poštovani.

Dan posle Male Gospojine, pravoslavna crkva posvetila je Joakimu i Ani iz Nazareta, roditeljima Presvete Bogorodice, javlja RTS.

Pravedni Joakim bio je iz plemena Judina, potomak cara Davida, Ana iz plemena Levijeva. Živjeli su 50 godina u braku, ali bez djece, pa su, po tadašnjem shvatanju i vjerovanju, smatrani velikim grešnicima.

Ipak, nisu gubili nadu i vjeru, već su se danonoćno molili za Božije čudo i dar. Gospod im ispuni želju pa su dobili kćer, Svetu Devu Mariju, najuzvišeniju od svih rodova ljudskih.

Kada je Marija rodila Hrista, Joakim i Ana postali su bogooci, tj. bogopraroditelji.

Joakim se upokojio po predanju u 80. godini života, a Ana se preselila u Jerusalim, gdje je proživjela još dvije godine i upokojila se u 79. godini.

Ovaj dan, omiljen u našem narodu, ima više imena. Zovu ga Jaćimana, Jaćimovdan ili Ćimijana, od narodnih imena Aćim i Ana.

Neke srpske familije slave ga kao krsnu slavu, a druge kao zavjetni dan.

U spomen na svete starce, danas bi trebalo darivati nekoga ko ima manje od nas, skromno i bez gordosti, smatrajući onoga kome se daje milostinja boljim od sebe.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!