Nakon tri godine: Završen film o “Indexima”

541

Poslije tri godine obimnog istraživanja i brojnih snimanja po cijeloj regiji, autorsko-rediteljski dvojac Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura završili su jedan od najiščekivanijih domaćih muzičkih dokumentaraca, film “Indexi”.

Koautor filma o “Indexima” Zoran Kubura kazao je u razgovoru za “Nezavisne” da su na ideju o snimanju dokumentarnog filma došli prije sedam godina, te su se još tada pitali zašto niko prije njih nije uradio ovaj projekat.

– Znali smo da sa tako velikim pričama treba biti obazriv jer je i odgovornost velika. Smatrali smo da je to posao za nekog reditelja koji je savremenik “Indexa”, nekog ko ih je lično poznavao, sarađivao s njima. “Indexi” su možda i najznačajniji sarajevski bend i zaista smo mislili da će to neko uraditi prije nas. Godine su prolazile, ali to se jednostavno nije desilo. Onda je jednog dana producent u Muzičkoj produkciji BHRT-a Admir Đulančić, koji je bio uključen u drugi projekat vezan za “Indexe”, a iza kojeg stoji “Croatia Records”, pozvao našeg kolegu Dinnu Kassala i predložio mu da se u produkciji BHT 1 snimi film o “Indexima” – rekao je Kubura.

Autor filma dodaje da je pred ovim dvojcem bio veliki izazov u prikupljanju materijala i samog istraživanja, te da je to sigurno bio razlog zbog kojeg se niko prije njih nije upustio u ovakav projekat.

– Tek sada shvatamo zašto se niko nije prihvatio tog posla jer tu je bilo toliko istraživanja, povezivanja i provjeravanja činjenica, traganja za arhivom, da smo u nekim trenucima upadali u opasne krize. Imali smo sreću da se dosta te arhive nalazi u Arhivskom centru BHRT-a i da su kolege koje tamo rade uradile ogroman posao, ali i mi smo, moram priznati, bili uporni, možda čak i dosadni. Teško je bilo ilustrovati šezdesete godine. Tu su nam pomogli članovi “Indexa” svojim privatnim arhivama, Ismet Nuno Arnautalić i Fadil Redžić. Naravno, i svi drugi, ali njih dvojica su nam dali zlatne snimke. Dugujemo im veliku zahvalnost – istakao je on.

Koautor filma dodaje da je proces snimanja intervjua sa brojnim ličnosti iz regiona trajao od 2017. do 2019. godine, te da su obavili 30 intervjua.

– Bilo je zanimljivo kako smo uopšte dolazili do ljudi. Samo trojica od 23 člana “Indexa” i danas žive u Sarajevu, svi ostali su van BiH. Bilo je teško uvezati sve njihove slobodne termine. Meni je bio simpatičan Milić Vukašinović, kao i Josipa Lisac ili Peca Popović. Ali kad nekoliko puta prođete kroz materijal, shvatite da prosto ne znate ko vam je draži. To su velika muzička imena sa jako zanimljivim karijerama – prisjetio se Kubura.

Napomenuo je da strah kod snimanja ovako značajnog filma nije postojao, ali da je sigurno na njima bila velika odgovornost.

– Malo smo se mučili u montaži sa količinom dobrog materijala, ali to su slatke muke – rekao je Kubura.

Film “Indexi” svoju svjetsku premijeru imaće u Beogradu, na “Dok ‘n’ ritam” festivalu i to 23. septembra, baš na rođendan Davorina Popovića.

– Odmah nakon toga idemo u Zenicu na “DokuMfest”. Žao nam je što premijera neće biti baš u Sarajevu, ali smo smatrali da u gradu “Indexa” to mora biti nekako svečano i zato ćemo sačekati da prorade kina i da onda pokažemo film sarajevskoj publici. Nadamo se da će to biti uskoro – poručio je Kubura.

Tvorac je dodao da će nakon toga film nastaviti svoj put po festivalima u regionu, nakon čega će BHT 1 od januara naredne godine emitovati serijal “Indexi”, koji će biti proširena verzija filma u pet nastavaka.

Nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!