Otvorena izložba radova konkursa za multifunkcionalnu dvoranu

464

Izložba radova pristiglih na Međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja buduće multifunkionalne dvorane u Banjoj Luci, otvorena je u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Izloženo je svih 110 radova iz 38 zemalja svijeta, a izložbu je otvorio gradonačelnik Igor Radojičić koji je ujedno bio i predsjednik žirija koji je izabrao najbolja rješenja.

On je naglasio da je Banja Luka, zahvaljujući ovom konkursu, postala predmet interesovanja struke u cijelom svijetu i da je veoma zadovoljan izabranim rješenjima.

  • Banja Luka bi trebalo da dobije nepohodan sadržaj koji u ovom momentu nema. Ujedno, nova kongresna dvorana će sigurno biti i simbol Banje Luke XXI vijeka. Prezadovoljni smo odzivom arhitekata iz cijelog svijeta kao i kvalitetom radova koji je ponuđen – rekao je Radojičić i uputio čestitke arhitektonskom timu iz Beograda, pobjednicima ovog konkursa.

Gradski arhitekta Ivan Rašković, takođe član žirija, kazao je da su najbolja rješenja izabrana u žestokoj konkurenciji, jer je oko 2.000 arhitekata širom svijeta radilo na rješenju u vezi sa Banjom Lukom.

  • Možemo slobodno reći da je naš konkurs uspio i sa stanovništa kulturnog progagandnog sredstva za jednu sredinu, jer se ime Banje Luke pominjalo na svim svjetskim kontinentima upravo zahvaljujući ovom konkursu – naveo je Rašković.

Večeršanjem otvaranju izložbe prisustvovali su članovi pobjedničkog tima iz Beograda kao i predstavnik trećeplasiranog na konkursu, takođe iz Beograda, dok predstavnici tima koji je osvojio drugu nagaradu, iz Zagreba, nisu bili u mogućnosti da dođu.

Izložba je za sve zainteresovane otvorena do 30. septembra ove godine.

Nagrađeni

Prvonagrađeno rješenje djelo je arhitektonskog tima iz Beograda u sljedećem sastavu: Miloš Jokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgjievski, Stefan Ilić, konsultant Miodrag Grbić i saradnici Stefan Danilović, Jovana Kovačević, Jelena Zlatanović i Tijana Mačkić.

Drugu nagradu osvojio je autorski tim zagrebačkog arhitektonski biro „BIRO space society“ u sastavu: Hrvoje ArbanasSaša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić i Vana Pavlić.

Treća nagrada ide u ruke autorskom timu iz Beograda u sastavu: Slađana Milivojević, Milan Đurić, Dejan Miletić, Aleksandru Vuja, Predrag Živković, Selma Lazović, Milena Dimitrić, Saša Dimitrić, i Tihomir Dičić.

Pored njih, komisija je, zbog značajnih ahitektonskih dostignuća, pohvalila šest radova koji su djelo arhitekata iz Španije, SAD-a, Japana, Indonezije i Crne Gore.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!