“Pjesnik tuge” bio inspirisan boemštinom – nastavljeno snimanje “Tome”

415

Poslije više od godinu dana priprema, snima se film “Toma” o najvećem boemu među pjevačima narodne muzike, Tomi Zdravkoviću. U režiji Zorana Lisinaca i produkciji Telekoma, snima se priča o vremenu i životu kada su umjetnici i velikani stvarali inspirišući jedni druge.

Pedesetih, kada je odlazak u kafanu bio umjetnički doživljaj, on je bio bio simbol beogradskih.

O Tomi Zdravković su pisane knjige, podizani su mu spomenici, a sada se radi romantični biografski film.

Pesnika tuge, kako su ga zvali, u ovoj priči oživeće Milan Marić. Uz njega, u ulozi Silvane Armenulić, gledaćemo Tamaru Dragičević.

“Mislim da smo baš danas tačno na polovini snimanja i da nas čeka druga polovina plovidbe zvane Fil o Tomi. Kompleksan je film, pokriva ogroman deo njegovog života, 30 godina, od samog starta njegove karijere, pa do smrti i sve ono što se između toga izdešavalo, a mnogo toga se izdešavalo”, kaže glumac Milan Marić koji tumači ulogu Tome Zdravkovića.

Pjevao je sve. Narodne, zabavne, starogradske, francuske šansone i italijanske kancone.

Crpio ih je iz svog života, a sa papira prenosio na svoju publiku. Voljeli su ga svi.

“Mi smo se od početka opredelili da pravimo jednog Tomu Zdravkovića koji će biti naš, i koga smo mi iskreirali iz svih podataka i činjenica koje smo imali, legendi koje su najobimnije, i nekog našeg pristupa kako mi njega doživljavamo”, rekao je Dragan Bjelogrlić, producent filma.

Njegova muzika postala je evergrin. A hitovi i danas nezaobilazni u kafanama.

Kafane u kojima je Toma najviše volio da pjeva upravo su bile na Skadarliji, a to vrijeme obilježili su i velikani poput Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Zorana Radmilovića, Kemala Montena.

(RTS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!