U muzeju na otvorenom i gledanje filmova iz čamaca

441

Svi posjetioci najvećeg “Astra” muzeja na otvorenom u Rumuniji, imaće priliku da po prvi put gledaju filmove iz brodova i čamaca duž jezera u Bukureštu, od subote do ponedeljka.

Gledanje filmova, osim mnogih postavki i izložbi, u jedinstvenom muzeju glavnog grada Rumunije, zapravo je dio filmskog festivala “Astra”, kako je objasnio direktor ove ustanove Siprijan Stefan.

Na ovaj način se obogaćuje naslijeđe muzeja na otvorenom, tako što se spaja sa ostalim umjetnostima, posebno u vidu pokretnih slika, što publika uvijek voli.

Naravno, iz direkcije muzeja naglašavaju da će biti preduzete sve neophodne mjere da konzumiranje filmova na velikom platnu prođe u potpunosti bezbjedno.

Prvo veče filmskih projekcija je večeras, kada će biti prikazani kratki filmovi Majka priroda, Okean i Priča o Fatatu sa reprizama u nedjelju i ponedjeljak.

Na raspolaganju će biti 30 brodova i čamaca odakle se mogu gledati naslovi na velikom platnu, a najviše četiri osobe može da boravi u plovnom objektu.

Projekcije se održavaju između vjetrenjača u muzeju pod nebom, odmah pored jezera.

Ideja za filmski program logično se stvorila kada su sva vrata bioskopa bila zatvorena, a nije bilo sigurno kada će se otvoriti.

Eksperiment i epidemiološke mere

Organizatori su želeli da ponude širokom auditorijumu priliku da gledaju filmove, kada je u pravim ustanovama, prostorima, dakle bioskopima, sve to onemogućeno ili svedeno pod teškim mjerama protiv pandemije.

Opet, ovo je na neki način i eksperiment, kako su naveli iz direkcije festivala i muzeja, posebno što gledaoci nemaju prava sedišta, već su to mjesta u manjim brodovima, dok prikazivanja filmova nisu u bioskopskoj sali, nego u sredini magičnog jezera, na kome pliva najljepši muzej.

Događaji će se odvijati tri dana zaredom u “Astra” muzeju, kako je i najavljeno – petak, subota i ponedeljak.

Tri ostvarenja će biti na repertoaru krenuvši od danas u 20 sati, a gledaoci će možda imati i neka iznenađenja, kao što su četiri kratka ostvarenja iz kampanje “Priroda govori”, gdje su uključeni umjetnici, poznati glumci, čije glasove redovno čujemo, ali ne posmatramo kao celinu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!