Završena prva etapa Trke kroz Srbiju

364
Završena je prva etapa Trke kroz Srbiju koja je vožena od Јahorine do Zlatibora.

Pobjednik prve etape Trke kroz Srbiju je Roman Maikin koji vozi sa tim “Cambodia cycling academy”. Slobodno se može reći da je Rus bio najizdržljiviji gladijator u etapi od Јahorine do Zlatibora koja je po težini sigurno bila pandan najtežim etapama na najvećim svjetskim trkama.

Maikin je u uzbudljivom finišu, poslije 170 kilometara, odsprintao Španca Rohera Oliverasa, te Čeha Vojteha Repu, zaduživši žutu majicu namijenjenu najboljem u generalnom plasmanu. Iako su preostale dvije etape dosta lakše, imaće mnogo posla da ostane tu gdje jeste.

– Odlično sam se osjećao jer sam se psihički spremio za težak dan. Bilo je vrlo naporno, staza je krila mnogo zamki koje sam na sreću savladao. Vrlo sam srećan, jer mi je ovo prva pobjeda u posljednje tri godine. Imam šansu da zadržim žutu majicu, ali je u biciklizmu svaki dan drugačiji i ne može da se predvidi. Moje kolege iz tima imali su mnogo pehova, pa nisam siguran koliko će moći da mi pomognu, ali ću svakako dati sve od sebe da sačuvam majicu – rekao je Maikin.

Žutu majicu i pobjednički pehar uručio mu je prvi čovjek Čajetine Milan Stamatović.

– Srećan sam što smo i ove godine dočekali bicikliste. Bilo je zaista lepo, velika je ovo stvar za naš turizam i trudićemo se da u budućnosti ostanemo na ruti ove prestižne trke – rekao je Stamatović.

Posebna atrakcija jubilarnog izdanja jeste prelazak biciklista preko mosta Mehmeda-paše Sokolovića, čuvene Ćuprije u Višegradu u kojem se okupilo mnogo stanovnika kako bi prisustvovali istorijskom događaju.

Višegrad (Foto: RTRS)

Višegrad (Foto: RTRS)

– Ideja da pređemo preko mosta javila se spontano u trenutku dok smo obilazili stazu, javio sam se načelniku Višegrada Mladenu Đuroviću i pristao je uz konstataciju da je to odlična ideja. Misija trke osim borbe biciklista za UCI bodove, jeste da promovišemo sve najljepše što imamo, a Јahorina, Zlatibor, most u Višegradu i Mećavnik svakako to jesu – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Drugog dana, u srijedu, takmičare očekuje mnogo lakša etapa od Mionice do Požarevca (start u 12 časova), a dok je u četvrtak na programu takođe etapa koja favorizuje sprintere od Zrenjanina do Novog Sad.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!