Tehnologija 5G čini automobile pametnijim, a putovanje sigurnijim

729

Tehnologija zasnovana na 5G, koja bi mogla automobile učiniti pametnijim, a putovanje sigurnijim mogla bi stići na ulice već 2022. godine, piše cnet.com.

Automobili koji sami sobom upravljaju već mogu da vide i razmišljaju, ali novija tehnologija koja uskoro kreće na 5G mrežama, obećava da će im pružiti još jednu naprednu vještinu: mogućnost da razgovaraju jedni s drugima.

“C-V2X” je komunikaciona tehnologija koja koristi iste 5G mreže kao i telefoni, omogućiće vozilima da bežično komuniciraju jedna sa drugima, kao i sa semaforima i s drugom drumskom opremom, poboljšavajući i funkcionalnost i sigurnost.

Automobili neće samo emitovati svoju lokaciju, brzinu i smjer što već danas čine pomoću mreže 4G. Oni će moći i da se dogovaraju o redosledu prolaska kroz raskrsnice ili pri suženja puteva, što je digitalni ekvivalent za kontakt ljudi vozača koji vide jedan drugog.

“Razgovarajući” sa semaforima, automobil će moći da uskladi brzinu kretanja sa zelenim svjetlom. Vozila bi time mogla da se dogovore da ih se više “upakuje” u jedan interval zelenog svjetla, čime bi se povećala ušteda goriva.

Ta tehnologija bi u početku trebalo da pomogne vozačima konvencionalnih automobila, na primjer upozoravanjem na rizik od sudara ili na zaleđen put.

Pametniji automobili koji sami sobom upravljaju moći će sami da odluče šta da rade, umjesto da “dignu ruke” i predaju kontrolu čovjeku ili se samo zaustave kada uoče problem.

“C-V2X” je spreman da nadmaši dvije decenije star sistem nazvan “Dedicated Short-Range Communications” (DSRC) koji je uspješan samo djelimično. “V2X” znači da vozila komuniciraju sa svime: vozila s vozilima (V2V), vozila sa infrastrukturom (V2I) ili vozila s pješacima (V2P). “C” znači da se komunikacija odvija na istoj tehnologiji mobilne mreže koju koriste telefoni.

U “5GAA”, konzorcijumu koji podržava “C-V2X”, sada je 120 članova, među kojima Audi, BMW, Daimler, Ford Motor, GM, Honda, Hyundai, Nissan, Volkswagen i Volvo, a uz njih tehnološke kompanije Intel, Samsung i Kualkom, zatim Bosh i druge kompanije za auto elektroniku, proizvođači mrežne opreme, uključujući Nokiu i Ericsson, provajderi AT&T, T-Mobile, Verizone i Vodafone.

 

“C-V2X” već radi na sadašnjim “4G” mrežama, ali do sredine 2020. godine, mreža 5G omogućiće radikalnije sposobnosti.

“5G” takođe može da prenese više podataka od “4G”, omogučavajući automobilima da razmjenjuju podatke sa svojih senzora, kao što su ulazi s video kamera i radara. “Ako želite da prestignete veliki kamion, bili bi vam korisni podaci sa senzora ispred kamiona”, rekao je Uve Picšler, šef za “V2X” u Nokiji.

Popularnost “5G” mogla bi pomoći proizvođačima automobila da “progutaju” po 200 do 300 dolara koliko će koštati dodavanje mrežnog hardvera u automobil, rekao je analitičar IHS Markita Kristian Kim.

Zagovornici “C-V2X” tek treba da uvjere vlasti u njegove prednosti i da zvanično dobiju dio frekvencijskog opsega za to.

Federalna komisija SAD za komunikacije razmatra stavove o tome, regulatori EU su u julu signalizirali da su zainteresovani za razvoj “C-V2X”, a neki kineski gradovi već na tome rade, te bi Kina mogla da prva uvede “C-V2X”.

Tome će pomoći tehnologija 5G za telefone koja će se proširiti po milijardama telefona i hiljadama pristupnih tačaka mobilne mreže, a autoindustrija će moći da iskoristi tu širinu i snagu.

Ford je već najavio da će 2022. godine, njegova vozila dobiti “C-V2X”, jer je zaključio da je “C-V2X” brži, pouzdaniji i jeftiniji od drugih tehnologija, rekao je Jovan Zagajac, menadžer Fordove platforme za povezivanje vozila i proizvoda.

“C-V2X” bi čak mogao da gradovima omogući da eliminišu semafore, dodao je Zagajac.

Zagajac kaže da će “C-V2X” uz senzore automobila dodati više korisnih podataka o semaforima, radovima na putu i vozilima za hitne slučajeve koja automobilu koji sam sobom upravlja mogu poslati nalog da se skloni u stranu kada naiđe vatrogasno vozilo ili hitna pomoć, rekao je Zagajac.

www.nezavisne.cim

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!