Premijera predstave “Država”

403

U Podrum sceni “Banjalučkog studentskog pozorišta“ 1. septembra ove godine od 21.30 neformalna grupa „NamladiMA“ izvešće premijeru predstave „DRŽAVA“ u koprodukciji sa „Banjalučkim studentskim pozorište“. Predstava se realizije u okviru projekta „Država solidarnosti“, a on se implementira kroz program malih grantova USAID-ov projekta PRO-Budućnost, koji provodi CRS sa partnerima.

U prethodnom periodu, pet mladih entuzijasta: Jelena Stojaković, Ema Ćehajić, Anando Čenić, Vladana Savić i Rajko Marčeta osmislilo je predstavu pod nazivom “Država”, a koji se realizuje kroz tri faze. U početnoj fazi članovi projektnog tima na čijem čelu je bio mentor Aleksandar Pejaković prikupljali su potrebne informacije kroz istraživanje i proces učenja. U fazi nastanka sa studentima, odnosno glumcima amaterima radili su profesionalci iz oblasti režije, glume, izrade kostima i dizajna, odnosno profesionalci iz onih oblasti koje su neophodne da bi se izvršilo finalno oblikovanje i povezivanje predstave u jednu umjetničku cjelinu.

Najznačajnija faza je premijera predstave i okrugli sto na temu „Mladi i Država“, koja će se održati 1. septembra ove godine, od 20.30 časova u Podrum sceni u Gospodskoj ulici. U predstavi igraju: Andrea Stojković, Milica Popović, Katarina Arnaut, Una Radulović, Jelena Stojaković, Anando Čenić, Rajko Marčeta, Dragan Ćuić, Mladen Erak, Miloš Azarić, Branko Lošić, Aleksandar Ševo i Stefan Jarić.

Zbog sprečavanja širenja virusa korona, Podrum scena u Studentskom pozorištu moći će da primi maksimalno 25 posjetilaca.

“Ovom predstavom željeli smo da pokrenemo mnoga aktuelna pitanja i teme koje se tiču svih nas. Država je dio svih nas i mi smo dio nje. Naša odgovornost je da razmišljamo i razmijenimo mišljenja i iskustva, jer jedino na taj način možemo da očekujemo pozitivne promjene, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou”, rekao je glumac Rajko Marčeta.

“Radeći istraživanja u prvoj fazi projekta “Država solidarnosti”, došli smo do zaključka da nakon predstave “Država”, održimo i diskusiju sa publikom, kako bismo javno razmijenili mišljenja i stavove o aktuelnim problemima mladih, ali i svih generacija. Jedini način da promijenimo prošlost je da promijenimo budućnost“, poručio je glumac Anando Čenić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!